70% от българите, които учат в чужбина, участвали в кариерните

...
70% от българите, които учат в чужбина, участвали в кариерните
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Не хората си търсят работа, а работодателите си търсят хора

70% от българите, които учат в чужбина, взели участие в кариерните конгреси, проведени от общественото министерство през предходната година, са декларирали, че биха се върнали в страната ни, предава БНР.

На първия подобен конгрес за тази година, извършен през януари във Виена, 10% от посетителите са си намерили съответни работни места в България.

Утре в Лондон ще се организира вторият подобен конгрес и в него ще взе участие заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.

„ Едни от огромните полезности на Европейския съюз са свободното придвижване на хора и това, че има доста младежи, които са се преборили с конкуренцията да учат в влиятелните университети. Те имат предпочитание да се върнат, а трендовете в България демонстрират дефицит на висококвалифицирани фрагменти. Тенденциите демонстрират, че до 2035 година все по-голям ще е растежът на търсене на хора с висше обучение в бизнеса “.

По думите ѝ поради Брекзит се вижда спад на студентите и предпочитание на завършващите да се върнат в България:

„ Пазарът на труда има напълно друго променено търсене и предложение. В момента не хората си търсят работа, а работодателите си търсят хора “. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР