70 на сто от разходите за енергия в едно домакинство

...
70 на сто от разходите за енергия в едно домакинство
Коментари Харесай

Това е най-изгодният вариант за отопление тази зима

70 на 100 от разноските за сила в едно домакинство отиват за отопление и изстудяване. Останалите 30% идват от електроуредите в дома, сочат изчисленията на Центъра за енергийна успеваемост. Според тях можем да спестим над 60 на 100 от сметките си за сила през зимните месеци посредством добра топлоизолация.

Нормално е да поддържаме равномерни температури в дома си и през зимата (21 градуса), и през лятото (25 градуса). Ние вършим тъкмо противоположното, което води до несъразмерен разход на сила. Най-големият разход за сила се получава точно когато през зимата охладим постройката си, а след това бързо се опитаме да я затоплим. Това съобщи Драгомир Цанев от Центъра за енергийна успеваемост в ефира на " България заран ".

" Най-евтино ще бъде отоплението на климатици с висок коефициент на превръщане на силата. Директното потребление на електричество, без термопомпа или система, ще бъде най-скъпото. Трябва да мислим за промяна на уреди като печки с реотани и радиатори ", акцентира той.

Според Цанев най-ефективните ограничения за икономисване на сила могат да бъдат реализирани само след огромна инвестиция. Поради тази причина от Центъра за енергийна успеваемост упорстват средствата по Плана за възобновяване да бъдат усвоени оптимално бързо.

" Тези, които разполагат с благоприятни условия и запаси, не трябва да забавят осъществяването на сходни ограничения, защото периодите на възвръщаемост на инвестицията понижават с увеличението на цените на силата ", разясни той за Bulgaria ON AIR. От думите му стана ясно, че резултатът от санирането ще бъде забележим още след осъществяването на ограниченията. От остарялата стратегия за енергийна успеваемост са регистрирани спестявания в размер на 20-40%. Проучванията на Центъра за енергийна успеваемост сочат, че с нарастването на минималното условие за клас на енергийна успеваемост на постройките ще се стигне до спестявания в 50-60%.

Цанев посъветва всички консуматори, които са принудени да се отопляват с дърва и въглища по какъв начин да понижат сметките си.

" Опитайте се оптимално да уплътните пространствата, в които живеете, да не изпускате топлината и печелете от слънцето. Това са биоклиматични ограничения, които подценяваме, а те са известни в архитектурата от хилядолетия ", заключи той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР