70 на сто от обажданията в Спешната помощ са фалшиви

...
70 на сто от обажданията в Спешната помощ са фалшиви
Коментари Харесай

70% от повикванията в Спешната помощ не са спешни или са фалшиви

70 на 100 от позвъняванията в Спешната помощ са подправени или не са незабавни. Това демонстрира информация на столичния център за bTV. Загубите за тези повиквания доближават до 16 милиона лв. единствено за тази година. Информация за глобени няма.

Всеки ден ден диспечерите в Спешна помощ получават десетки позвънявания за зъбобол, температура, колики в стомаха или високо кръвно.

Линейките отиват на всички адреси. Имало случаи, в които медицински екипи са ходили на запушена канализация и на котка избягала в прилежащия двор, спомня си сестра Ангелова.

„ Това е да вземем за пример, да ти се обадят измежду нощ и да ти кажат: Влязла ми е хлебарка в ухото. И да желаят да отиде незабавна помощ да му извади хлебарката”, разяснява старшата сестра Маргарита Ангелова.

На дежурството, на което участва екип на bTV има 11 дежурни коли за спешна помощ с лекари за цяла София.

Д-р Диляна Николова е от 23 години в столичната незабавна помощ. Пътуваме с нея на адреса, подаден като мъж със мощна болежка в корема. На място се оказа, че обстановката не е толкоз сериозна, само че пациентът се потребност от транспортиране до болница.

Друг адрес в квартал Христо Ботев - сигналът е подаден като жена, която се задушава. След прегледа, диагнозата е друга. „ Нищо трявожно просто вдигнала дамата по-високо кръвно, взела си е медикаментите и в този момент кръвното е добре”, показва доктор Диляна Николова, доктор в ЦСМП-София.

След близо час на този адрес, тръгваме към другия края на столицата - квартал " Факултета ". Мъж им болки в гърдите. Той ни посреща на крайници на автобусна спирка. Медиците го разпознават като остарял техен познайник, който вика кола за спешна помощ по няколко пъти в седмицата. Има страхова невроза.

При типа на камерата ни, мъжът стартира да бяга. Д-р Николова уточни, че недоволствата му всякога са едни и същи - зной, трепери, бодежи в сърдечната област.

Медиците назовават тези пациенти " клиенти " на незабавната помощ. По думите на сестра Ангелова се обаждат хора, с цел да им се направи визитация, а положението им не изисква кола за спешна помощ на Спешна помощ.

Подобни адреси има и на нощните смени. С реанимационния екип на доктор Михаил Атанасов отиваме на сигнал за психологично болен мъж. На място ни посрещат и две патрулки на полицията. Мъжът се нуждае единствено от транспортиране до психодиспансер.

Сестра Благовеста Ангелова е безапелационна, че несериозните случай губят скъп запас.

Час по-късно реанимационния екип е пратен на жена с температура и повръщане. Роднините изясняват по телефона, че положението й е доста тежко. Случаят е дипломиран като предпочитан.

Жената се оказва с простуда - изпила половин литър леден таратор.

Дежурството на доктор Атанасов завършва с 9 адреса, от които единствено два незабавни. За двете смени, на които присъствахме са признати близо 300 повиквания, от които 220 не бяха незабавни.

Едно на вятъра разкарване на кола за спешна помощ коства 250 лв..

Или за дежурствата са изразходени близо 57 хиляди лв. излишно. От началото на годината до в този момент сметката набъбва на близо 16 милиона лв. - пари на данъкоплатците.

„ Дори има такива, които викат кола за спешна помощ единствено с цел да им занесем нужните медикаменти, тъй като аптеката е на 200 метра и не е належащо да излизат вечер”, добави доктор Делян Георгиев, шеф промяна в ЦСМП-София.

Законът предивижда наказания от 300 до 2000 лева за подалите подправен сигнал или подобен, който не е незабавен.

„ В този миг някъде другаде в София, може някой да е с инфаркт и в действителност да му би трябвало незабавна помощ”, безапелационна е Маргарита Ангелова.

По света глобите за подправени сигнали могат да стигнат до 10 000 $.

От здравното министерство и от Министерство на вътрешните работи не дадоха отговор на въпроса, дали има глобени за

подправени сигнали към незабавната помощ. От столичния център обявиха, че и двете институции не са им желали информация за такива сигнали.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР