70 милиона лева са изплатени на близо 30 000 фермери

...
70 милиона лева са изплатени на близо 30 000 фермери
Коментари Харесай

Земеделци: Щетите са огромни, липсват източници на напояване

70 милиона лв. са изплатени на близо 30 000 фермери по изключителната мярка за компенсиране на вредите от пандемията от ковид. Това заяви министър председателят Борисов във Фейсбук. А производителите на плодове и зеленчуци алармират, че вредите в бранша са големи и поради засушаването през годината. От години от сектора - зеленчуци и плодове, упорстват за облекчение на процедурите и подкрепяне на водоснабдяването в бранша.

Основната им паника идва от неналичието на източници на напояване. " Както всички виждате, тази година сушата беше, в нашия район изключително беше извънредно огромна. Нямахме дъжд в продължение над 90 дни, което е пагубно за реколтата от плодове и зеленчуци ", сподели ръководителят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. Овощарите разчитат единствено на напояване от дъждовете. " Тук, в нашата част на България няма напоителни системи, няма построени такива уреди или старите не действат. И всеки би трябвало да се избавя самичък за себе си ", добави той. Венелин, който отглежда 40 декара ябълки и круши, споделя, че точно поради сушата над 30% ще бъдат предварителните загуби за идната година.

" Тазгодишната годишна продукция е доста по-малко като количество и качество, защото засушаванията продължиха повече от 3 месеца и половина. Имаше листопад и сега даже се получи второстепенен разцвет, който ни обрича в допълнение на загуби, които ще поносим идната година ", разяснява Венелин Йосифов. Предложението на Министерството е да се облекчат административните процедури за потреблението на различни източници за напояване. Дългите периоди са и най-сериозната спънка пред сектора.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР