70 милиона души ще бъдат под контрола на властите от

...
70 милиона души ще бъдат под контрола на властите от
Коментари Харесай

Тотално събиране на биометричните данни: изгражда ли Виетнам цифров затвор?

70 милиона души ще бъдат под контрола на управляващите от месец юли тази година.

От юли тази година Виетнам ще стартира да събира биометричните данни на жителите за идентификация. Министър-председателят Фам Мин Чин е инструктирал Министерството на публичната сигурност на страната да събира данните под формата на сканиране на ириса на очите, гласови проби и ДНК. Решението е в сходство с промените на виетнамския Закон за гражданската идентификация.

Съгласно промените, въведени на 27-ми ноември предходната година, цифровите ID карти ще се издават на всички хора над 14-годишна възраст. Гражданите на възраст сред 6 и 14 години няма да бъдат задължени да получават сходни карти. Законът планува също по този начин включването на информация за кръвната група, наред с друга ДНК информация, в националната база данни. Тя ще бъде разполагаем на разнообразни държавни органи.

Министерството възнамерява да интегрира системата за идентификация в една обща национална база данни. Идеята е по този метод да се улесни взаимоотношението сред другите организации. Биометричната информация ще се събира на доброволна основа, както и в границите на наказателни производства и административни ограничения.

Бъдещите виетнамски персонални карти ще съчетават функционалностите на здравноосигурителни карти, социалноосигурителни карти, шофьорски книжки, удостоверения за раждане и брак. Като се има поради, че популацията на страната наброява към 70 милиона възрастни, задачата за събиране и изключително за отбрана на тези данни е същинско предизвикателство.

Физическите карти за идентичност на Виетнам ще се трансформират. Докато формата на картите ще остане същата, текстът и издаващият орган ще се трансформират. За издаването им към този момент ще дава отговор не полицията, а Министерството на публичната сигурност. Върху картите към този момент няма да има пръстови отпечатъци, само че ще има QR код, който включва обширна идентификационна информация.

Ле Тхан Тои, ръководител на Националния комитет по защита и сигурност, изрази разбиране, че ирисът е подобаващ за идентификация, защото не се трансформира с времето и може да служи като основа за потвърждаване на самоличността. Местните медии означават, че измененията в закона отразяват актуалните трендове в ръководството на цифровото общество в страната.

Мерките на Виетнам могат да провокират безпокойствие и недоумение измежду жителите на други страни. Тези опасения не са неоснователни. Въвеждането на централизирана система за събиране и запазване на биометричните данни на жителите носи както евентуални изгоди, по този начин и действителни закани.

От една страна, тя може да опрости персоналната идентификация и взаимоотношението сред държавните организации. От друга страна, тя основава опасности от приключване на чувствителни персонални данни и корист от страна на управляващите.

За да се избегнат отрицателните последствия, страната се нуждае от надеждни механизми за отбрана на данните и либерален надзор върху тяхното потребление. В последна сметка въвеждането на такива системи би трябвало да се основава на салдото сред сигурността на страната и правата на жителите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР