70-метровият пилон на монумента Бузлуджа да бъде преоформен в статуя

...
70-метровият пилон на монумента Бузлуджа да бъде преоформен в статуя
Коментари Харесай

70-метров Христос каца на Бузлуджа?

70-метровият стълб на монумента Бузлуджа да бъде преоформен в скулптура на Христос по сходство на признака на Рио де Женейро, предлага казанлъчанинът Иван Петров в писмо до Министерския съвет.



Идеята не е нова, преди 4 години мъжът предложи същата промяна на старозагорския регионален шеф Гергана Микова.

Тогава са му изпратили формален отговор, че бъдещето на мегамонумента би трябвало да бъде решено след полемика измежду обществото и че то не може да бъде еднолично решение на представителя на страната като притежател.

Това не е единственото и леко звучащо необичайно предложение за ориста на бузлуджанския мемориал, разнообразни хора в друго време са предложили хрумвания, на всички сме отговаряли, напомня си Микова, която от предходната година е заместител – кмет на община Чирпан.

Микова напомня, че към оня миг едвам е започвала да набира скорост самодейността на фондация „ Проект Бузлуджа “ за консервация на мозайките в Чинията. През м.г. пък Експертният съвет при МК предложи монументът да бъде разгласен за недвижима културна полезност от национално значение, което значително трансформира събитията към бъдещето му.

„ Не диря сензация, а реализация. Какъв резултат ще има за региона и страната дано хората сами преценяват “, упорства Иван Петров и напомня, че статуята на Христос, инсталирана върху 709-метровия рид Корковадо през 1931 година, е висока единствено 39,6 метра, я нашата ще бъде съвсем двойно по-висока. Освен това той предлага на мястото на петолъчката да бъде изобразено сърце.

От администрацията на държавното управление са препратили на 17 януари т.т. писмото на казанлъчанина до културното ведомство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР