70-годишнината от екзекуцията на големия Никола Петков бе отбелязана в

...
70-годишнината от екзекуцията на големия Никола Петков бе отбелязана в
Коментари Харесай

Зала в Европейския парламент да носи името на големия демократ Никола Петков

70-годишнината от изтезанието на огромния Никола Петков бе маркирана в Бургас с галерия, събрала остарели снимки, снимков материал и документи, проследяващи живота на демократа. Повечето от тях се демонстрират за първи път.
" Събрахме документите и фотосите, с помощта на Комисията по досиетата, Държавния списък, Министерството на вътрешните работи и Българска национална телевизия, на които благодаря. Пътуващата галерия ще бъде показана в 20 обитаеми места. Тя към този момент е изложена в Народното събрание, непрекъснато може да бъде забелязана в градинката на " Кристал " в София. Предстои да бъде показана и в Европейския парламент, където публично ще желаяме зала или предверие да носи името на Никола Петков ", съобщи ръководителят на Български земеделски народен съюз Николай Ненчев, който през днешния ден откри експозицията в Морското Казино. Въпреки неприятното време десетки бургазлии с интерес посетиха събитието, разгледаха паната и чуха описа за живота на Петков. Сред присъстващите бяха зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Станимир Апостолов, други представители на Съюз на демократичните сили и партиите от Реформаторския блок, както и символичните домакини - регионалният координатор на Български земеделски народен съюз - Бургас Дойчо Дойчев и организационният секретар Момчил Момчилов.

" Радвам се, че изложбата провокира подобен интерес измежду хората. Делото на Никола Петков не би трябвало да бъде забравяно ", сподели Станимир Апостолов.

През целия си живот Никола Петков е извънредно пореден последовател на една свободна и самостоятелна България, нещо, което отстоява и до сетния си момент. Той е правоприемник на популярен жанр. Малцина знаят, че татко му Димитър е бил опълченец на Шипка, като единствено на 16 години губи едната си ръка. Неговият път е храбър, само че и драматичен. Той е бил кмет на София, ръководител на Народното събрание и е погубен, до момента в който е министър-председател на България. Братът на Никола - Петко, приключва с отличие Сорбоната, връща се в България, взе участие във войните. И това, че нямаме пленено знаме, се дължи и на него, тъй като избавя знамето на полка си. През 1924г. и той е погубен.

" Не се сещам дали в света им различен жанр - политически и държавнически привързан, който е да избит по този метод. Никола Петков е последният правоприемник, с чието ликвидиране се поставя завършек на рода Петкови. Затова те би трябвало да бъдат помнени ", съобщи Николай Ненчев.

Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР