70 години от организирането на извънучилищното образование във Варна се

...
70 години от организирането на извънучилищното образование във Варна се
Коментари Харесай

Извънучилищното образование във Варна отбелязва 70 години

70 години от организирането на извънучилищното обучение във Варна се навършват през 2023 година. По този мотив общинските школи в града са подготвили богат събитиен календар.

Това разгласи шефът на Общинския детски комплекс Монка Николова, под чието управление са всички разностранни извънкласни действия за подрастващите, съобщи кореспондент на Moreto.net.

На 11 май 2023 в Драматичен спектакъл ОДК ще сервира на града концерт-спектакъл под името „ Дом на детските фантазии “ с присъединяване на всички художествено-творчески сформира. През цялата година обособените школи ще имат лични юбилейни прояви. Някои от тях също бележат 70 години, а други 50 или 30 години.

Около 2100 деца се образоват гратис в другите 30 школи на ОДК. Използват се три бази. Като главната част от заниманията се организират в Младежки дом, а по-малка в постройката на някогашния Пионерски дом в центъра на града. В третото здание на ул. „ Царевец “ е администрацията.

Историята на извънучилищното обучение в града
На 1 май 1953 година ръководителят на Градския национален съвет Сергей Тодоров прерязва лентата на първия Пионерски дом във Варна. Тогава контраадмирал Орманов се съгласява да освободи постройката на ул. „ Димитър Благоев “ 21, днешна Мария Луиза и да я даде за дейностите на децата.

При рухването на комунистическия режим през 1989 година стартира да се отхвърля всичко, което е артикул на тоталитарното време, в това число Пионерския дом. Кметът Христо Кирчев обаче застава зад концепцията за неговото опазване. Така Пионерският дом се преобразува в Център за работа с деца.

През 1993 година се основава първият пробен план у нас, когато се сплотяват Центърът за работа с деца, Ученическата спортна школа, Центърът за ученическо науко-техническо творчество под името Общински детски-юношески комплекс.

С основаването на Пионерския дом се основава и един от първите хорове в България. „ Дружна ария “, по-късно преименуван на хор „ Добри Христов “. Днес се управлява от Галина Станишева. Ще отбележат своята 70-годишнина през юни.

„ Ще се постараем да създадем биографичен филм. Ще създадем акция за търсене на архивни материали. Няма точна дата по кое време е основан хорът, само че годината е 1953. В момента в него пеят към 100 деца. Те са в две групи от 6 – 11 години и 12 – 18 години “, уточни Станишева. Допълни, че във връзка годишнината имат упоритостта да основат камерен дамски хор с някогашни ученици.
Театралната школа „ Златно ключе “ пък навършва половин век.

„ Нашите школи дават дълъг професионален път за тези деца. Над 100 създатели са излезли от „ Златно ключе “ и са в мрежата на театралното и културното поле у нас “, сподели ръководителят на „ Златно ключе “ Сия Папазова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР