70 фирми и 3300 служители започнаха най-мащабния тест на 4-дневна

...
Коментари Харесай

Започна най-големият тест на 4-дневна работна седмица


70 компании и 3300 чиновници започнаха най-мащабния тест на 4-дневна работна седмица (снимка: CC0 Public Domain)

Седемдесет компании и 3300 чиновници вземат участие в опит, за който се твърди, че е най-голямото в света тестване на четиридневната работна седмица без смяна на заплащането на работещите. Изпитанието ще продължи шест месеца и се координира от акцията „ 4 Day Week Global “ в партньорство с английския мозъчен концерн Autonomy и откриватели от Кеймбриджкия университет, Оксфордския университет и Бостънския лицей.

Пилотният модел се основава на модела 100-80-100. При него чиновниците получават 100% от заплащането за 80% от естествената си работна седмица в подмяна на ангажимент да поддържат най-малко 100% продуктивност.

В пилотния план вземат участие компании от сферата на образованието, банковото дело, опазването на здравето, финансовие услуги, технологиите, медиите, строителството, търговията на дребно и други, съгласно „ 4 Day Week Global “. Генералната смяна в разбирането за работния развой през 2021-2022 година сочи, че положителни бизнес-резултати могат да се реализиран и като се работи по-кратко, само че по-интелигентно, съобщи Джо О Конър, основен изпълнителен шеф на „ 4 Day Week Global “.

„ Докато излизаме от пандемията, от ден на ден компании осъзнават, че новата граница на конкуренцията е качеството на живот и че понижените работни часове, с фокус върху продукцията, е средството, което им дава конкурентно преимущество “, сподели О’Конър.

Експериментът ще има значима роля в измененията на пазара на работна ръка. Изпитанието се случва в миг, когато някои компании упорстват чиновниците да се завърнат по офисите, други възприемат модела на отдалечената работа, а трети търсят формулата за най-хубавата хибридна работа.

Университетските откриватели ще имат за задача да оказват помощ на участващите компании да измерят продуктивността и благополучието на служащите по време на пилотния план. Учените ще изготвят отчет след приключването на опита.

„ Концепцията от 20-ти век за петдневна работна седмица към този момент не е най-подходяща за бизнеса от 21-ви век “, споделя Ед Сийгъл, основен изпълнителен шеф на Charity Bank – дребна английска банка, благосъстоятелност на благотворителни организации и доверителни фондове, която взе участие в пилотния план. Тя понижи работната си седмица от общоприетите 35 часа на 28 часа при същите равнища на възнаграждение и компенсации. „ Твърдо имаме вяра, че четиридневна седмица без смяна в заплатата или компенсациите ще сътвори по-щастлива работна мощ и ще има позитивно влияние върху продуктивността на бизнеса, прекарването на клиентите и нашата обществена задача “.
още по темата
Със сигурност това не е първият опит за работа при 4-дневна работна седмица. Подобни тествания, само че в по-малък мащаб, са правени в Исландия, Япония, Обединени арабски емирства, Шотландия и Испания.

Четиридневните седмични тествания на Исландия сред 2015 и 2019 година бяха счетени от Исландската асоциация за устойчива народна власт и автономност за „ извънреден триумф “. Работниците, включени в опита, тогава приветстваха усъвършенствания баланс сред персоналния живот и работата. От своя страна работодателите регистрираха нараснала продуктивност.

Пробният опит на Microsoft през 2019 година с 4-дневна работна седмица с 2300 чиновници в Япония докара до 40% нарастване на продуктивността, измерено като продажби на чиновник. Microsoft изясни, че чиновниците й „ натъпкват “ седмичната работа в четири дни, като организират по-кратки и по-фокусирани срещи, употребяват средства за отдалечени диалози и приключват срещите, които не са в действителност нужни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР