7 трлн. долара е сенчестото банкиране в Китай, показват данните

...
7 трлн. долара е сенчестото банкиране в Китай, показват данните
Коментари Харесай

Сенчестото банкиране е достигнало 45.2 трлн. долара

7 трлн. $ е сенчестото банкиране в Китай, демонстрират данните на БФС

© Chris Helgren Още по тематиката
Управителят на Bank of England счита, че криптовалутите се провалиха

Марк Карни насочи вниманието към младото потомство вложители
4 мар 2018
По-малко обезценки усилват облагата на банките

На годишна база растежът на финансовия резултат е с 25%
1 мар 2018
Най-големите капиталови банки в Европа усилват личния състав си за пръв път от 2015 година

UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank и Barclays са наемали повече личен състав поради по-добрите условия за бизнес
28 фев 2018
Лихвите по ипотечните заеми са спрели да се намаляват през януари

Доходността по левовите депозити се приближи още по-близо до нулата - 0.15%
28 фев 2018 Световният стопански напредък и еуфорията на финансовите пазари не престават да усилват активите на " сенчестия банков бранш ", демонстрират данни на Борда за финансова непоклатимост (БФС), координиращ регулаторен орган на стопанските системи на страните от Г-20. Ръстът на сенчестото банкиране е 7.6% по данни за 2016 година, а активите му са достигнали 45.2 трлн. $.

По формулировка на Борда за финансова непоклатимост сенчестото банкиране съставлява заем на средства от разнообразни финансови или нефинансови институции, които не подлежат на банкови регулации. След международната икономическа рецесия банковите регулации бяха доста затегнати, а самите кредитни институции усилиха доста качеството на отпусканите от тях заеми. Това даде сериозен начален подтик на сенчестото банкиране, което от този момент пораства непрекъснато. Липсата на данни за някои от водещите международни стопански системи обаче възпрепятстваше правенето на детайлна статистика за обсега и надлежно рисковете на този сегмент.

Последните статистически данни на Борда за финансова непоклатимост за пръв път включват данни от Китай и Люксембург, където са съсредоточени огромна част от международните капиталови фондове, написа Financial Times. Това е разрешило на финансовия регулатор, въпреки и по данни от преди две години, да изготви по-детайлна оценка за сенчестото банкиране в най-големите международни стопански системи. Според отчета на БФС активите на " сенчестите банки " са достигнали 45.2 трлн. $, или към 13% от всички активи, които включват финансовите системи в 29-те най-големи международни стопански системи.

По данни на БФС делът на сенчестото банкиране в китайската стопанска система е 7.7 трлн. $, или към 15.5% от сумарните данни на регулатора. Частта на Люксембург възлиза на 3.2 трлн. $, или към 7.2%.
Понастоящем активите на " сенчестите банки " са тревожно високи, възлизайки на над 2 пъти Брутният вътрешен продукт на стопанската система на Съединени американски щати или сумарното Брутният вътрешен продукт на 4-те най-големи стопански системи.

Потенциален проблем

От една страна, заемът на средства отвън банковата система съставлява опция за подобряването на гъвкавостта на международната финансова система и за увеличение на приспособимостта на финансовите институции посредством средствата на здравословната конкуренция. Рисковете, които крие този феномен обаче, са непренебрежими, като мнозина даже упрекват " сенчестото банкиране " като една от аргументите за международната икономическа рецесия. Самият Марк Карни, шеф на Английската централна банка, в ролята си на началник на Борда за финансова непоклатимост през 2014 година дефинира сенчестото банкиране като една от най-големите рискове за международната стопанска система.

Освен спорните настройки, съпътстващи сериозната оценка на сенчестото банкиране, неразбираемата формулировка на тази част от финансовата система също съставлява компликация за Борда за финансова непоклатимост. По-широката формулировка на БФС обгръща всички институции, които не са банки, като в този случай данните на регулатора демонстрират активи за към 160 трлн. $. По-тясната формулировка изключва пенсионните фондове и застрахователните сдружения, ограничавайки се до " другите финансови институции ". Текущата оценка от 45.2 трлн. е единствено за най-слабо контролираните кредитори, които по хипотеза са и най-рискови.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР