7 тона мъртва риба е забелязана в землището на язовир

...
7 тона мъртва риба е забелязана в землището на язовир
Коментари Харесай

7 тона мъртва риба край Ямбол, институциите посочват, че изпаренията са виновни

7 тона мъртва риба е видяна в землището на язовир до ямболското село Окоп, съобщи. Причината е в спадналото равнище на водата. Тя е изчезнала безусловно за два месеца, заяви наемателят на язовира господин Михайлов. Община Тунджа е отдала оборудването чартърен. Съпругата му Екатерина се разплака от следствията.
Още по темата
Преди дни язовирът е бил изцяло пресушен. През февруари е бил цялостен с вода. След това равнището стартира да пада. През март месец е бил цялостен на към 40%.

Според младото семейство - наематели на оборудването, зад язовирната стена има дестилация на водата. Вложили са към 60 хиляди лв. за зарибителен материал и храна. Започнали с шаран. След 20 дни пристигнали проблемите с внезапното рухване на водата.

" Язовирът е тестван от хидроинжинер. Данните ни са, че язовирът е изправен и по тази причина е даден чартърен. Наемателят е огледал язовира преди наема. Филтрацията се е виждала и тогава ", заяви Татяна Стоева, зам.-кмет на община Тунджа.

Според хдроинжинера Вълчо Саракостов главната причина за пресъхването на язовира е в изпаренията и филтрацията.

Преди две години огромно количество мъртви шарани изплуваха по поречието на река Тунджа. Сигналът бе изпратен от риболовци от Елхово. Наоколо няма предприятия, по тази причина се изключи индустриален замърсител да е отговорен за случая.

Лятото имаше сходен случай с мъртва риба и в река Янтра. Август месец екоинспекцията във Велико Търново ревизира сигнала, в който бе посочен района на Стамболовия мост. Според резултатите от пробите в този сектор на реката липсва О2. За лятото обаче тези стойности са присъщи за повърхностните води.

Причината за изчерпването на кислорода във водата може да се изясни с съществуването на огромно количество арестувани утайки/наноси, маловодието, високите температури и ниската скорост на реката, както и мощното замътване на водата от изобилния дъжд вечерта на 9 август. Проверката бе осъществена тогава от специалисти на РИОСВ-Велико Търново, взаимно с Регионалната лаборатория в регионалния град към Изпълнителната организация по околната среда. В лабораторни условия се изследваха азот амониев, азот нитритен, азот нитратен, общ азот, ХПК, БПК5, орто РО4 (като Р), общ фосфор (като Р) и неразтворени субстанции, при което ще се откри дали е налично химическо замърсяване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР