7 пациенти вече са с доказан грипен вирус. При всички

...
7 пациенти вече са с доказан грипен вирус. При всички
Коментари Харесай

Нов случай на грип е регистриран в Бургас

7 пациенти към този момент са с потвърден грипен вирус. При всички случаи става дума за свински грип.
Последният случай е в Бургаско. Болната е жена на 60-годишна възраст.
Специалистите чакат пикът на болестта да бъде през февруари, само че броят на инфектираните към този момент пораства.
Към момента броят на заболелите от остри респираторни болести е относително дребен. Епидемиолозите го отдават на относително меката зима и продължителните празнични дни. Въпреки това предвиждат,че растеж на заболеваемостта ще се случи някъде след средата на месец януари, защото тогава и децата и учениците ще се върнат и в детски градини и учебни заведения.
В Бургас пред кабинетите на дежурните лекари в събота е умерено. Чакащите са със признаци на остри респираторни болести
Общопрактикуващи лекари изясняват,че през последните седмици с сходни признаци са множеството им пациенти. „ С кашлица, някой път продуктивна,с температура,с експекторат,обикновено неоцветени храчки,което не постанова антибиотик. В момента върлуват такива парагрипни вируси, не толкоз грип”, разяснява доктор Димитър Василев.
Въпреки това единствено през вчерашния ден са доказани 4 нови случая на грип в страната, единият от които е в Бургаска област. „ Вчера следобяд получихме данни от Референтната лаборатория на Националния център за заразни и паразитни заболявания за още един доказан случай на грип. Пациентката е от Община Средец, във възрастова група над 65 години”, сподели доктор Величка Григорова- РЗИ-Бургас.
„ В София има потвърден грип при двама възрастни - 64-годишен мъж и 56-годишна жена, която работи в болница”, уточни проф. Тодор Кантарджиев.
Специалистите са безапелационни, че все още не може да се приказва за зараза. „ Тази година имаме 30% по-малко случаи на заболели. Вече си мием ръцете и употребяваме кърпички. При настъпване на грипа хората би трябвало да заобикалят здрависването, с цел да не се стигне до заболяване ", сподели още той.
Очакванията са да има съществено разпространяване на грип във втората половина на януари, а пикът да бъде през втората половина на февруари.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР