7 партии влизат в новия парламент при предсрочни избори, а

...
7 партии влизат в новия парламент при предсрочни избори, а
Коментари Харесай

Маркет линкс: ГЕРБ и ПП на кантар, ИТН остава извън парламента

7 партии влизат в новия парламент при предварителни избори, а ГЕРБ е първа политическа мощ. Това демонстрират резултатите изследване на социологическата организация " Маркет линкс " по поръчка на Би Ти Ви. То е извършено измежду 1024 пълнолетни жители в интервала 2-10 юли по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

Сред деклариралите, че сигурно ще гласоподават ГЕРБ събира 22.2%, като оставя зад себе си " Продължаваме промяната ". Управляващата партия получава 21.5% от гласовете. Българска социалистическа партия с 11.6% е трета политическа мощ съгласно изследването.

Четвърти са Движение за права и свободи с малко над 9 %. Следва " Демократична България " с 8.3% поддръжка и " Възраждане ", които получават 7.6%,. Последната партия, която влиза в Народното събрание е " Български напредък " на Стефан Янев с 4.3%. На " ИТН " не доближават 0.8%, с цел да преминат бариерата от 4%.

Президентът Румен Радев е единственият политик, който има по-голямо доверие (48%), в сравнение с съмнение (32%). Бившият длъжностен министър председател Стефан Янев се подрежда втори по доверие с 24%. Недоверието (66%) към сегашния министър-председател в оставка Кирил Петков е три пъти по-голямо от доверието (22%). Сходни са резултатите на водачите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов е с 20% доверие и 57% съмнение.

Следват Костадин Костадинов, Мустафа Карадайъ и Станислав Трифонов, към който недоверието съгласно данните в проучването е най-високо - 80%.

41 на 100 от интервюираните са на мнение, че би трябвало да има предварителни избори през есента. Малко повече пък декларират, че се надяват да бъде формиран кабинет в границите на настоящия парламент.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР