7 партии са с възможност за представителство в следващото Народно

...
7 партии са с възможност за представителство в следващото Народно
Коментари Харесай

„Тренд”: Седем партии с шанс да влязат в следващия парламент

7 партии са с опция за посланичество в идващото Народно заседание. ГЕРБ усилва дистанцията си по отношение на Българска социалистическа партия, достигайки близо 7% преднина. Относно изборната интензивност се чака сред 2,5 и 2,9 милиона гласоподаватели да отидат до урните. Това сочи изследване на „ Тренд “, по поръчка на Nova Broadcasting Group, направено измежду 1005 пълнолетни българи по метода „ лице в лице “. Периодът на проучването е 26-30 март 2021 година

На финала на предизборната акция не се записва структурна смяна в електоралните настройки по отношение на предходните месеци. ГЕРБ остава първа политическа мощ с 28.6% от деклариралите, че ще гласоподават на идните парламентарни избори. Отчита се увеличаваща се отдалеченост сред първите две партии, дължаща се на лека ерозия в поддръжката за Българска социалистическа партия (21.8%). Третото място се оспорва от „ ИТН “ и Движение за права и свободи, получавайки надлежно 12.6% и 12.4% от деклариралите, че ще гласоподават на идните избори. Симпатизантите на Движение за права и свободи са по-силно мобилизирани и при възможна по-ниска интензивност тяхната относителна тежест може да се окаже по-голяма от тази на „ ИТН “.

Пета политическа мощ остава „ Демократична България " с 5.9% от деклариралите, че ще гласоподават. В рамките на акцията се регистрира лек растеж на „ Изправи се! Мутри вън! “ достигайки 4.8% поддръжка. Вътрешна македонска революционна организация (4.3%) е седмата партия, която е с действителни благоприятни условия за посланичество в идващото Народно заседание.

Въпреки че се записва растеж в границите на акцията в стойностите на Патриотична коалиция „ Воля-НФСБ “, резултатът им (3.2%) остава под парламентарната преграда.

По-надолу в подредбата личат „ Възраждане “ с 1.6%, АБВ с 1.1% и „ Републиканци за България " с 1.1%.

Сред деклариралите, че ще упражнят правото си на глас, 15% към момента се двоумят за кого ще гласоподават на идните избори, до момента в който 85% са решили към този момент.

47% от всички запитани заявяват, че ще упражнят правото си на глас на идните парламентарни избори, до момента в който малко под една пета се двоумят. Усложнената епидемиологична конюнктура евентуално ще има своето отрицателно въздействие върху интензивността и се чака сред 2,5 и 2,9 милиона български жители да упражнят правото си на глас.

Реализация на проучването: „ Тренд “

Източник на финансиране: Nova Broadcasting Group

Размер на извадка: 1005 ефикасни изявленията с респонденти на възраст 18+

Представителност: За пълнолетното население на страната

Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано изявление „ лице в лице “

Период на осъществяване: 26-30 март 2021 г
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР