7% от учениците в Русенско вече са опитвали наркотици. Това

...
7% от учениците в Русенско вече са опитвали наркотици. Това
Коментари Харесай

7 на сто от учениците в Русенско вече са опитвали наркотици, сочи проучване

7% от учениците в Русенско към този момент са опитвали опиати. Това демонстрира изследване, направено измежду деца на възраст сред 11 и 17 години от 46 учебни заведения в региона. Повече от половината 11-класници признават, че познават някой, който може да им продаде дрога.

Мария и Ивелина, както условно ще ги назовем, са на 17 години и учат в русенско учебно заведение. Казват, че не са пробвали опиати, само че имат съученици, които са опитвали марихуана.

- Аз познавам няколко. На някои им харесва, а други са ми казвали, че въобще не желаят да повторят. Не обичат да нямат надзор над тялото си или им се доспива внезапно.

Това демонстрира и анкетата – от 4292 възпитаници 319 са опитвали дрога. Притеснителен е фактът, че 17 от тези възпитаници са употребявали хероин. Останалите са пробвали екстази, метамфетамини или божествен газ. Причините да посегнат към опиатите:

- Депресия, мисля че менталното положение на индивида или от любознание най-много.

И различен резултат от анкетата – единствено половината от учениците са споделили, че за казуса с опиатите са разговаряли с родителите си. И единствено 1 на всеки 100 родители са споделели, че имат съмнения децата им да са в среда, в която се употребява някакъв тип дрога.

Росица Георгиева – шеф на РУО – Русе: " За страдание се оказва, че в забързаното всекидневие все по-малко познаваме децата си, все по-малко знаем какво вършат те ".

А и съгласно анкетата, стига да искаш, не е чак толкоз мъчно да намериш дрога.

Десислава Лясова – секретар на Превантивно-информационен център: " Новото в България е, че предлагането дефинира търсенето. Има опиати в обилие и че самите дилъри са учениците. Те се доставят и посредством така наречен " даркнет мрежа ".

- Аз съм чувала от хора, които знам, че са употребявали, че действително не е чак толкоз мъчно, най-малко в нашия град.

От анкетата обаче излиза наяве, че 93 на 100 от учениците не желаят да пробват.

- Аз не бих предложила да се опитва, почтено казано. Около мен са се случвали някакви неща и хора са пострадвали. Не се е стигало до спешна помощ, само че сме превързвали рана.

Целта на изследването е да се предизвика публичен спор по казуса. За афиш на самодейността беше определена творбата на Вихър Даков измежду 72-ма участници в конкурс.

Репортер: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР