7 ноември 2050 годинаДа станеш професор в университета, който си

...
7 ноември 2050 годинаДа станеш професор в университета, който си
Коментари Харесай

Проф. Преслав Проданов, на 28 години: Работя в здравеопазването вместо в гейминг индустрията

 ekont
7 ноември 2050 година

Да станеш професор в университета, който си приключил единствено преди пет години? Това е допустимо единствено в ускорението на AI и машинно мониторираното образование (MML).

Преслав Проданов е представител на първия випуск, който се връща назад да преподава в своя факултет. Първи випуск на ТЕХУС (Университет за софтуерно усъвършенствани системи за обучение) излъчва първия млад учител за самия ТЕХУС. Дали още в този момент, през 2050-а година, се отваря врата към бъдеще, което ще обърне напълно визиите ни за научния развой?

- Трябва известно време за конфигурация. Но това е конфигурация не на организма, а единствено на мисленето ни - споделя Проданов.

С това младият академик дава отговор и на главния въпрос, с който съм пристигнал при него. И това е естественото човешко любознание - дали Проданов е изцяло и единствено човек? Дали нано-връзката, посредством която той работи с машините в своята лаборатория не го трансформира в персона от нов тип .

Разговаряме с Преслав в кампуса на КРНКИ (Катедрата за развиване на невро-контролни интерфейси).

- Аз съм стопроцентов човек, тъкмо както и вие. Връзката сред мен и компютъра не е по-различна от връзката, която вие осъществявате, да вземем за пример, с вашия смарт телефон. Просто в двата случая ние работим посредством друг интерфейс. Най-често изяснявам това на езика на децата, с образец. Това е като да тръгнем от новата столица София 2 до остарялата столица София 1 - вие, да речем, яздите на кон, а аз в същото време пътувам с електро-вакуумния трен. Можете да установите две разлики. Първата е, естествено, разлика в скоростта на трансфер. Но втората разлика е също значима - пасажерът, който язди на коня, не може да разчита на отмереност на скоростта. Обратно, при пропулсията на електро-вакуумния трен имаме обезпечена повтаряемост на скоростните цикли, имаме отмереност, така да се каже. И това в доста случаи е по-важно от скоростта.

Не си представяйте контакторна мрежа с кабели, която свързва човек и компютър. В лабораторията на КРНКИ млади учени от трето потомство, какъвто е Проданов, реализират невронна връзка с процесорите .

- Не, аз не съм машина. Не съм и човек-машина - изяснява Преслав с усмивка.

Това е отговор, който постоянно му са постанова да дава.

Мозък-машина (Brain-machinе) и мозък-компютър интефейс (brain/computer) са типове технологии, които осъществят единствено връзката на софтуера с централната нервна система. Говорим за невронните сигнали, които са в огромната си степен еднопосочен поток - " мозък-машина " поток. Това прави допустима лабораторна работа на качествено по-високо ниво. Учените намират решения на проблеми в невронната матрица и дават на AI достъп до поле на изследване вътре в самата биохимична матрица на мозъка.

Проданов има на свое име седем патента, свързани с оптимизация на процеси от биотехнологиите и медицината . Най-популярните от тях са с приложение в лекарската процедура и към този момент оказват помощ на хиляди хора в Европа и Канада, където " Евроатлант " ползва паралелно достижения от университетския бранш. Сред въведенията, записани от Проданов, е процесор за ускорено възобновяване на невронните функционалности след болест на мозъка или настъпила контузия , както и многолентов интерфейс Lock-talk-walk за търсене на слаба невронна интензивност при пациенти със болести като Алцхаймер.

С какво най-вече се гордее Проданов през днешния ден? С това, че е първият академик под тридесет години, определен за поименен стипендиант на непрекъснатата професура на името на Нилс Бирмбауер в УтехТ в Тюбинген. В този исторически теоретичен център през последното десетилетие на предишния век са извършени основните екстерименти на Бирмбауер за възобновяване на мозъчна интензивност благодарение на невронен интерфейс при пациенти с парализа и епилепсия.

Както множеството ми сътрудници, по този начин и аз преди шест-седем години си мислех, че главната област на работата ми ще бъде гейминг промишлеността. Днес работим главно в бранша на опазването на здравето и протезиране на функционалности.
Преслав Проданов,
ноември 2050г.

И продължава: " Този бранш към този момент се отдели и има своя огромна пазарна ниша и съответното академично финансиране - ТКН, технологиите за кондиционна невровръзка. Не мога да кажа, че съм отчаян. По-често извозвам времето си в бяла престилка в клиники и институти, не както си представях - на олимпиадите по компютърни спортове в Сеул. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР