7-месечното бебе, което на 26 октомври получи нов черен дроб

...
7-месечното бебе, което на 26 октомври получи нов черен дроб
Коментари Харесай

Искане за оставката на здравния министър заради сигнал за починало трансплантирано бебе

7-месечното бебе, което на 26 октомври получи нов черен дроб при трансплантация в, е умряло през вчерашния ден към обяд. За това заяви пред Dir.bg Деница Димитрова, майка на трансплантирано в лечебното заведение момиченце и админ на Facebook групата " Трансплантирани и оперирани деца в болница " Лозенец ".

По думите й, това е второто умряло дете за последните месеци, което се е нуждаело от чернодробна трансплантация. Първото пък въобще не стигнало до операционната.
 Майки на пациенти на болница Лозенец: Кой ще прави трансплантации на децата? Майки на пациенти на болница " Лозенец ": Кой ще прави трансплантации на децата?
Не унищожавайте екипа на болница " Лозенец ", който избави живота на десетки деца със незабавна потребност от чернодробни трансплантации, тъй като в...

" Аз съм ужасена, отвратена, потресена и изумена по какъв начин може да се случва това в България, откакто 18 години се правят чернодробни трансплантации в болница " Лозенец " на деца. Откакто стопираха трансплантациите в лечебното заведение поради отстраняването на проф. Любомир Спасов, това е второто дете, което си отива. Първото даже не стигна до трансплантация. Не знам, аз одобрявам, че с второто е осъществен опит, тъй като хора, които не са правили трансплантация на дете, са се пробвали. Искам да попитам по кое време ще спре този смут? Колко още български деца би трябвало да умрат?! ", пита Деница Димитрова.

" Професор Спасов е отхвърлен от няколко месеца и вие не сте подхванали безусловно нищо, с цел да продължи трансплантационната стратегия. Слушаме единствено напразни обещания, неистини и нелепости. Обърнахме се към президента, от него - нищо, глас в пустиня и то след две изпратени писма ", споделя тя.

" Искам оставката на министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров, тъй като поради него умират деца. Иначе по медиите се обясняваше по какъв начин професор Спасов е палач. Кои са убийците в този момент? ", попита Деница Димитрова. 

В началото на юни доцент Радосвет Горнев размени на поста някогашния началник на лечебното заведение в продължение на 23 години проф. Любомир Спасов. Той беше уволнен от здравния министър Стойчо Кацаров. Мотивите - осъществяване на противозаконни трансплантации и други нарушавания в лечебното заведение. Именно проф. Спасов се занимаваше с трансплантации на деца в България. 

Още тогава близки на чакащи за трансплантация деца сигнализираха, че страната на процедура изоставя тези деца. С уволнението на шефа на болничното заведение програмата беше спряна без да бъде обезпечен авариен вид, който да разреши лекуване на тези деца. Според майките на трансплантирани деца, доцент Горнев е отличен коремен хирург, само че няма опит при чернодробни трансплантации на деца. " Той прави трансплантации, само че на възрастни хора. Да, той е страховит коремен хирург, само че това не е задоволително, с цел да се занимава с дребни деца. Това е нещо извънредно характерно. Неслучайно го правеше единствено един човек в България - проф. Любомир Спасов. Неслучайно в чужбина има трансплантационни центрове, които се занимават единствено с деца. Защото това е напълно друг тип интервенция. Във Военномедицинска академия също вършат трансплантации, само че не се ангажират да оперират деца ", изяснява пред Dir.bg Деница Димитрова.
 Изписаха пациент с сполучлива чернодробна трансплантация от МБАЛ Лозенец Изписаха пациент с сполучлива чернодробна трансплантация от МБАЛ " Лозенец "
Днес от МБАЛ “Лозенец ” беше изписан следващият пациент след осъществена на 2 септември сполучлива чернодробна трансплантация от т...

Затова и още през юни родителите настояха да се вземат съответни решения по проблема и попитаха кой ще оперира децата им. " 7-месечното бебе, което умря през днешния ден, от доста време беше в неприятно здравословно положение. През тези месеци имаше донорски обстановки и трябваше да бъде оперирано, само че сега тук в България няма кой да прави тези интервенции. От отстраняването на проф. Спасов до 26 октомври в цялата страна не е направена нито една чернодробна трансплантация на дете. Затова и желая оставката на доктор Стойчо Кацаров, от който идва основният проблем. Той се е опитал да спре трансплантациите в УБ " Лозенец " още преди 10 години посредством неговата неправителствена организация и в този момент като министър съумя ", добави Деница Димитрова. Според нея, дейностите на служебния здравен министър по отношение на УБ " Лозенец " и дългогодишния ѝ шеф проф. Любомир Спасов са подбудени от персонален претекст.

" Защото към този момент минаха пет месеца откогато стартира следствието и нищо не е потвърдено. А какво ли не се избълва против проф. Спасов и лекарите в болничното заведение ", добавя Димитрова.

Майките упорстват да се вземат незабавно ограничения, с цел да се реши казусът. " За тези пет месеца можеха да извикат експерт от чужбина и българските деца да не умират. Можеше при донорска обстановка служебният министър Стойчо Кацаров да подпише документ и да вкара проф. Любомир Спасов в операционната единствено за часове, с цел да се извърши трансплантацията. Дори да не го възвръщат като шеф. Нека да си свършат работата в Министерството на здравеопазването, да извикат експерти, да обучат хора или да извикат проф. Спасов, когато има донор, с цел да се избавят тези деца, а не да умират. Откакто професорът е отхвърлен имаше най-малко 2-3 донорски обстановки и не бяха трансплантирани деца ", сподели още Деница.

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров назначи на 4 юни нов съвет на шефовете на болница „ Лозенец “. Той включва доцент доктор Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Малко по-късно стана ясно, че Софийски градски съд е удовлетворил настояването на някогашния шеф на болница „ Лозенец “ проф. Любомир Спасов за прекъсване на регистрация на новото управление на здравното заведение.

 52-годишен мъж получи късмет за живот след трансплантация 52-годишен мъж получи късмет за живот след трансплантация
Чернодробна трансплантация на 52-годишен мъж направиха лекарите във ВМА през днешния ден, 21 май 2021 година По информация на лечебното заведение пацие...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР