7 каскадни язовира в Бургаско са със скъсани стени, но

...
7 каскадни язовира в Бургаско са със скъсани стени, но
Коментари Харесай

Стените на 7 каскадни язовира в Бургаско са скъсани

7 каскадни язовира в Бургаско са със скъсани стени, само че положението на двата най-големи язовира на територията на Бургаския район - " Ясна поляна " и " Ново Паничарево ", е положително и няма заплаха от преливане.

Това са открили управляващите при рисковата инспекция през днешния ден след наводненията от тази нощ в област Бургас, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Припомняме, в резултат на високите приливни талази трима души починаха. Двама души са умряли в село Полски извор и един човек в село Равнец. По първични данни става въпрос за две дами и един мъж. Един човек от село Полски извор се търси.

 Три жертви и бедствено състояние след дъждовете в Бургаско Обновена
Три жертви и бедствено състояние след дъждовете в Бургаско

Река Велека прелива в село Кости, в Царево е наводнен площадът

Обявено е и отчасти бедствено състояние в област Бургас. Най-сериозни са провалите в община Камено - в селата Полски извор и Черни връх и в село Равнец в община Бургас.

Областният шеф на Бургас Вълчо Чолаков изясни, че с късаните язовирни стени не могат да основат огромна приливна вълна, защото става въпрос за каскадни язовири. Затова и не са включени в листата с рисковите водни складове.

Четири от язовирите са в община Бургас, два - в община Камено и един в община Айтос. Съставени са актове за нарушаване на техните стопани и са издадени наставления за възобновяване на стените.

 Проверяват 8 стени на язовири в област Бургас
Проверяват 8 стени на язовири в област Бургас

Бедствието взе три жертви, един човек се търси

Най-засегната от водното злополучие е община Камено, където избавителните и евакуационните дейности не престават.

Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов увери, че в засегнатите села са изпратени полицейски патрули, които ще останат там, до момента в който е належащо.

Обилните дъждове са довели и до скъсването на дигата на река Русокастренска, което е наложило всички поданици на село Тръстиково да бъдат евакуирани.

Пет селища остават без ток - това са селата Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

По първични данни от водното злополучие са наранени най-много Равнец и кварталите " Горно и Долно Езерово ", като хората са евакуирани в точния момент. Много от къщите в Карнобат също са наводнени, защото падналото количество дъжд е 100-178 литра на квадратен метър. В община Царево е преляла река Велека, хората от с. Кости са изведени в точния момент.

Общо 77 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112 са подадени.

Огромното количество вода не е разрешило на екипите достъп до най-засегнатите къщи. Затруднения да подават сигнали са изпили и живеещите в с. Полски извор, където е имало спиране на телефонните връзки. Временно лимитирано е придвижването от Бургас към Средец, в региона на пресечката от Черни връх към Константиново.

Силно нарушена е структурата на моста над Мандренска река. Пътят Братово - Полски извор продължава да е затворен.

В подготвеност са рейсове, с които вероятно да се транспортират хора от засегнатите региони. Социалните служби ще обиколят къща по къща и ще разказват вредите, породени от поройния дъжд.

 Валежите не престават
Валежите не престават

Ветрове съпровождат валежиите

По автомагистрала " Тракия ", в правата Карнобат - Айтос, са се образували шест свлачища. Към момента почистващи компании отстраняват калта и камъните, затрупали пътното платно. Инспектиран е пътят сред селата Черни Връх и Полски извор. Установено е, че тук-там е нарушена освен настилката, а е отвеян и горният асфалтов пласт.

 Две учебни заведения в Бургаско няма да работят
Две учебни заведения в Бургаско няма да работят

В село Равнец и квартал " Долно Езерово "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР