7-годишно дете е в тежко състояние, след като беше ударено

...
7-годишно дете е в тежко състояние, след като беше ударено
Коментари Харесай

Спасителят на пострадалото в Банско дете: Беше си глътнало езика и не дишаше

7-годишно дете е в тежко положение, откакто беше ударено от скиор на пистите в Банско. То към този момент е на лекуване в болница „ Пирогов “.

„ Бях дежурен и по време на наблюдаване получих известие по радиостанцията, че има случай с дете, което е в тежко положение и не диша. Веднага се насочих към мястото. Заварих група от струпани хора към лежащо на снега дете. То в действителност не дишаше “, споделя планинският избавител Георги Ботев, който пръв се е оказал на мястото на случая.

Спасителят повикал ведната екип с доктор и почнал незабавно с реанимационните деяние – освободил дихателните пътища на детето, с цел да стартира то още веднъж да диша.

„ Детето си беше гъгнало езика. Хората ми описаха, че са се пробвали да го обдишват, да вършат някакви реанимационни дейности до момента в който дойда. Не се е получило, тъй като детето беше със запушени въздухоносни пътища. След моята интервенция, то стартира да диша “, споделя още Георги Ботев.

Междувременно са пристигнали неговите сътрудници със избавителни шейни. Сложили специфичен матрак и шина на врата на потърпевшото дете.

„ Такива произшествия се случват съвсем всеки ден. Възможно е да се изгуби надзор върху скоростта. Стига се до конфликти, само че нормално са по-леки. Не съм участвал на случая. По-късно разбрах, че другият скиор е по-голямо момиче, което също беше травмирано и обезпокоеното. Беше спряло малко по-надолу. Обадиха ни се и по-късно помогнахме и на него “, споделя още спасителят от Банско.

Според Георги Ботев в такава обстановка е значимо да се работи бързо, тъй като в случай че човек не диша повече от три минути се получават тежки мозъчни увреждания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР