7 ч. сутринта в сряда е, когато облак дим обгръща

...
7 ч. сутринта в сряда е, когато облак дим обгръща
Коментари Харесай

CNN пак на кръстопът: Куп грешки и спорно интервю с Тръмп костваха директорския пост на Крис Лихт

7 ч. сутринта в сряда е, когато облак пушек обгръща Манхатън, а Крис Лихт напуща дома си с цел да измине немалкото разстояние до Сентрал парк и да се срещне с шефа си Дейвид Заслав. Двамата и преди са се разхождали там и мястото наподобява е съдбоносно.

В началото на 2022 година Заслав предлага на Лихт да заеме мястото на основен изпълнителен шеф на CNN, която неговата Warner Bros придобива в границите на основна мегасделка. Този път разходката е по-кратка, а посланието – по-твърдо: Лихт е уволнен единствено след 13 месеца отпред на медийния колос.

Внезапното му овакантяване бе последното разтърсване за една от най-значимите новинарски организации в света, чиято непрестанна поредност от рецесии накърни морала в редакцията, понижи облагите и повдигна въпроси за жизнеспособността на телевизионната публицистика в изискванията на поляризация.

То е и тежък удар Лихт, сполучлив водещ с дребен опит в ръководството на огромна организация, който бе заречен да преобрази CNN по този начин, че да притегли тези фенове, разочаровани от партизанската скандалност, с която се сервират вести. Дори когато проблемите му се увеличаваха, правеше поредност от неверни стъпи, а рейтингите падаха, Лихт се усещаше сигурен, че Заслав, който счита за собствен наставник, ще го отбрани.

Тази седмица поддръжката на Заслав доближи своя лимит, написа NY Times.

„ По редица аргументи нещата не се получиха – за жалост “, съобщи Заслав, който осведоми чиновниците на CNN за решението си в телефонен диалог почти два часа откакто уволни Лихт в сряда. „ Беше ясно, че да ръководиш CNN няма да е елементарно, изключително във време на разбърквания и трансформации, и той се оправи с тази работа с цялото си сърце. “

„ Беше вълнуваща, само че необикновено предизвикателна задача и аз научих доста през последните 13 месеца “, сподели Лихт.

51-годишният Лихт бе обект на рецензии в продължение на месеци, само че обстановката за него се утежни предходната седмица, когато The Atlantic разгласява дълга публикация, която навреди още повече на имиджа му. Показателно бе назначението на нов изпълнителен шеф от компанията майка Warner Bros. Discovery, който да оказва помощ при ръководството на CNN.

Наред с други рецензии, Лихт ядоса с решението на мрежата да излъчи на 10 май демонстрация с присъединяване на някогашния президент републиканец Доналд Тръмп, по време на която Тръмп повтори погрешни изказвания за загубата си на изборите през 2020 година и съобщи, че в случай че бъде определен, ще помилва доста поддръжници, наказани за присъединяване в нападението против Капитолия на 6 януари 2021 година

Лихт побърза да се извини на чиновниците си с думите: „ На тези, чието доверие съм изгубил, ще се боря като демон, с цел да си го върна “. Чашата на търпението на Дейвид Заслав обаче очевидно към този момент беше преляла, а основни водещи на малкия екран не скриха терзанията си по отношение на шефа.

Трима ветерани от CNN – Ейми Ентелис, Вирджиния Моузли и Ерик Шерлинг – ще управляват мрежата, до момента в който бъде определен непрекъснат началник. Процесът за това може да отнеме няколко месеца.

Няколко от висшите помощници на Лихт също бяха уволнени в сряда, в това число световният началник на връзките Кристин Корати Кели. А CNN в този момент е изправена пред кръстопът – за следващ път.

Който и да размени Лихт, ще би трябвало да се оправи с продължаващия спад в рейтингите, да измисли тактиката за стрийминг на мрежата и да управлява отразяването на президентската акция през 2024 година

Мрежата се намира в сложна обстановка от края на 2021 година, когато нейният водещ с най-голям рейтинг Крис Куомо бе уволнен поради етичен скандал. Седмици по-късно дългогодишният ѝ водач Джеф Зукър бе отхвърлен, откакто прикри сантиментална връзка на работното място.

Когато Дейвид Заслав пое корпорацията през април 2022 година, той неотложно закри CNN+, триседмичната стрийминг услуга, която трябваше да обезпечи цифровото бъдеще на мрежата. Ходът му докара до десетки съкращения.

Много от звездите на мрежата останаха лоялни към Зукър, който ръководеше CNN в изискванията на непрестанни офанзиви от страна на Тръмп, и се отнасяха с съмнение към напъните на Лихт да промени тона на отразяване на събитията в мрежата. По време на 13-те си месеца отпред той да вземем за пример опита да направи мрежата по-привлекателна и за републиканските фенове. Така под негово управление медията, която страдаше от ниски рейтинги, одобри да предложи на Тръмп платформа за неговите погрешни изказвания.

Крис Лихт си бе сложил за задача да преразгледа мрежата, да я почисти от присъщите ѝ леви пристрастия и да увеличи рейтингите. Вместо това той разгневи чиновниците с пренебрежителни мнения и се изолира в корпоративен офис на 22-ия етаж, високо над редакцията. А скоро след съкращенията в CNN+, която бе основала към 400 нови работни места, Лихт предприе втори кръг от такива.

Като част от преразглеждането на състава на водещите той реалокира обичания от аудиторията Дон Лемън от праймтайма в утринния слот. По-късно го уволни поради обвинявания, че е малтретирал свои колежки по време на кариерата си в медията.

Лихт, който преди този момент е работил като изпълнителен продуцент на предаванията „ Morning Joe “, „ CBS This Morning “ и „ Late Show With Stephen Colbert “, в никакъв случай не е управлявал организация, която да се приближава до размера или сложността на CNN – международна медия с хиляди чиновници и стотици милиони годишни доходи. Няколко ранни неточности можеха да бъдат подценени, в случай че бяха обезщетени от поредност от умни програмни ходове и рейтингови победи. Но през 13-месечния му мандат плюсовете отстъпиха на минусите.

Промени бяха осъществени в утринния
слот, а по-късно бе отделено доста време за препрограмиране на праймтайма. Експериментите се оказаха несполучливи и CNN записа един от най-ниските си резултати от десетилетия.

Но нито едно публицистично решение не бе по-спорно от решението на Лихт да излъчи въпросната демонстрация с присъединяване на Доналд Тръмп на 10 май.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР