7,2% от индустриалните площи в страната чакат наематели, сочи анализ

...
7,2% от индустриалните площи в страната чакат наематели, сочи анализ
Коментари Харесай

Пандемията срина инвестициите в търговски площи, спад има и при офисите

7,2% от индустриалните площи в страната чакат наематели, сочи разбор на пазара на Colliers. Според анализаторите от началото на годината индустриалните площи изместват офисите като най-предпочитан сегмент от вложителите на пазара на бизнес парцели в България, с помощта на развиването на онлайн търговията, подтиквано от, написа.
Индустриалните парцели са считани за най-сигурната инвестиция, считат брокери. Обемът на вложените средства в индустриални и логистични обекти у нас е повишен над три пъти от началото на годината до края на септември по отношение на деветмесечието на 2019 година Привлекателността на активите от сегмента на дистрибуцията и логистиката се е нараснала с 20% през последните пет години, като 80% от участниците в допитване измежду вложители ги правят оценка като атрактивни за вложение на капитали.
 В София се търсят къщи и тристайни жилища, в Пловдив купуват още преди Акт 14 В София се търсят къщи и тристайни жилища, в Пловдив купуват още преди Акт 14
В София най-търсени за продажба са тристайните тухлени жилища с гараж или паркомясто за към 130 хиляди евро. При двустайните апарт...
Тласък на строителството на индустриални и складови площи у нас е дало и поевтиняването на терените. Почти на всички места цените паднаха и това беше сигнал за вложителите в логистика. От април насам те получиха значително терени за бъдещи планове в сегмента, регистрират анализаторите. От началото на пандемията вложенията в търговски площи са се сринали с 80%, защото след март не са били подписани никакви покупко-продажби за придобиване на молове, а почнали преди пандемията покупко-продажби не са били завършени, защото вложителите са се отказали за тях. От началото на годината пък се регистрира на половина по-нисък интерес към офисите по отношение на 2016 година, като едвам 33% от вложителите ги дефинират като атрактивен актив за инвестиция. Привлекателността на жилищните площи измежду вложителите регистрира растеж с 16% от януари до момента.
Според имотни брокери обаче въпреки и празни офисите остават мечтана инвестиция, защото те са обвързани с дълготрайни контракти, които не разрешават на наемателите да вършат внезапни промени. В същото време харчовете на фирмите за наем на площи са по-малки, в сравнение с за личен състав, тъй че това не е голямо разходно перо в бюджетите им. Затова вложителите считат, че инвестицията в офис площи към момента е постоянна и перспективна. Анализаторите предвиждат чиновниците да се върнат трайно в офисите си през втората половина на 2021 година и в случай че наемателите са освободили част от офисните си площи, ще изпаднат в обстановка да наемат нови.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР