7,2% от индустриалните площи в страната чакат наематели, сочи анализ

7,2% от индустриалните площи в страната чакат наематели, сочи анализ ...

Пандемията срина инвестициите в търговски площи, спад има и при офисите.

7,2% от индустриалните площи в страната чакат наематели, сочи анализ на пазара на Colliers. Според анализаторите от началото на годината индустриалните площи изместват офисите като най-предпочитан сегмент от инвеститорите на пазара на бизнес имоти в България, благодарение на развитието на онлайн търговията, стимулирано от , пише .
Индустриалните имоти са смятани за най-сигурната инвестиция, смятат брокери. Обемът на инвестираните средства в индустриални и логистични обекти у нас е нараснал над три пъти от началото на годината до края на септември спрямо деветмесечието на 2019 г. Привлекателността на активите от сегмента на дистрибуцията и логистиката се е увеличила с 20% през последните пет години, като 80% от участниците в допитване сред инвеститори ги оценяват като атрактивни за влагане на капитали.

В София се търсят къщи и тристайни апартаменти, в Пловдив купуват още преди Акт 14 В София се търсят къщи и тристайни апартаменти, в Пловдив купуват още преди Акт 14
В София най-търсени за продажба са тристайните тухлени апартаменти с гараж или паркомясто за около 130 хил. евро. При двустайните апарт...
Тласък на строителството на индустриални и складови площи у нас е дало и поевтиняването на терените. Почти навсякъде цените паднаха и това беше сигнал за инвеститорите в логистика. От април насам те придобиха немалко терени за бъдещи проекти в сегмента, отчитат анализаторите. От началото на пандемията инвестициите в търговски площи са се сринали с 80%, тъй като след март не са били сключени никакви сделки за придобиване на молове, а започнали преди пандемията сделки не са били приключени, тъй като инвеститорите са се отказали за тях. От началото на годината пък се отчита наполовина по-нисък интерес към офисите спрямо 2016 г., като едва 33% от инвеститорите ги определят като атрактивен актив за инвестиция. Привлекателността на жилищните площи сред инвеститорите отчита ръст с 16% от януари досега.
Според имотни брокери обаче макар и празни офисите остават желана инвестиция, тъй като те са обвързани с дългосрочни договори, които не позволяват на наемателите да правят резки промени. В същото време харчовете на компаниите за наем на площи са по-малки, отколкото за персонал, така че това не е огромно разходно перо в бюджетите им. Затова инвеститорите смятат, че инвестицията в офис площи все още е стабилна и перспективна. Анализаторите прогнозират служителите да се върнат трайно в офисите си през втората половина на 2021 г. и ако наемателите са освободили част от офисните си площи, ще изпаднат в ситуация да наемат нови.

Източник: actualno.com