7 182 616 лева за четири национални програми в областта

...
7 182 616 лева за четири национални програми в областта
Коментари Харесай

Отпускат над 7 милиона лева за национални програми в науката

7 182 616 лв. за четири национални стратегии в региона на науката отпусна Министерският съвет. Средствата са за осъществяване на идващите стадии от стратегиите. Това стана ясно след последното съвещание на кабинета през днешния ден.

Една от главните цели на Национален парк „ Стимулиране на публикационната интензивност в авторитетни интернационалните научни списания и отворения достъп до научна информация “ е да се увеличи броят на научните изявления с създатели от страната в авторитетни научни списания, реферирани или индексирани в международните бази данни Web of Science или Scopus. През първия стадий 31 висши учебни заведения и научни организации получиха финансиране, а след обзор и оценка на постъпилите доклади във втория й стадий ще продължат присъединяване си 28 от тях. За задачата се отпускат 3 782 616 лв. .

Национална стратегия „ Повишаване на изследователския потенциал в региона на математическите науки “ спомага за развиване на висшето обучение, науката и нововъведенията в областта на математическите науки посредством осъществяване на действия за взаимоотношение сред обучение, просвета и нововъведения. За втория стадий от нея се отпускат 700 000 лв..

Целта на стратегия „ Интелигентно отглеждане на животни “ е да даде новаторски способи и средства за интелигентно и дейно отглеждане на животни, което да понижи нужните човешки запаси и въздействието върху околната среда. За реализирането на идващия /трети/ стадий са утвърдени 1 200 000 лв. . За продължение на научните проучвания, ориентирани към приложението на изкуствения разсъдък в земеделието, възстановяване на ръководството на почвите, качеството на водите и ограничение използването на торове и пестициди по стратегия „ Интелигентно растениевъдство “ се отпускат 1 500 000 лв..

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР