68-годишна жена стана жертва на заблуда след серията от опити

...
68-годишна жена стана жертва на заблуда след серията от опити
Коментари Харесай

Серия от опити за ало измами в Нови пазар: Жертва стана 68-годишна жена, има арестуван

68-годишна жена стана жертва на илюзия след серията от опити за телефонни измами в Нови пазар и Каспичан, оповестиха от полицията. Служителите на реда са съумели да открият и арестуван помагача в тази скица . Това е мъж на 24 години

68-годишната жена е получила позвъняване в обедните часове на 23 февруари на стационарния си телефон. Непознатият й се показал за доктор и ѝ съобщил, че неин непосредствен е потърпевш съществено и има потребност от комплицирана интервенция , за която са нужни пари . В диалог с дамата съумял да разбере с каква парична сума разполага в дома си.

Казал, че първоначално 3000 лв. ще бъдат задоволителни , с цел да стартира скъпоструващото лекуване. „ Лекарят “ обяснил че ще прати пощальон да вземе парите и почнал да я разпитва за адреса, на който живее. Жената се усъмнила и почнала да задава контролни въпроси.

В послание влезнал втория употребен от телефонните измамници сценарий- осъществяване на полицейска интервенция за задържане на измамници . С концепцията, че оказва помощ на полицията дамата се съгласила. Получила още няколко позвънявания, в които измамниците, които се показали за служители на реда ѝ споделили, че към блока има снайперисти , да бъде доста деликатна и да следва тъкмо инструкциите им.

След като съумели да я заблудят, предиздвикали дамата да съобщи паричната сума на пощальон , споделили че, откакто заловят измамниците, ще й върнат парите . Тя предала на изцяло чужд човек сумата от 3000 лв.. Малко по-късно получила второ позвъняване. Попитали я дали има пари на влог в банка . След като разбрали, че има повече от 70 000 лв. съумели да я убедят да отиде и да изтегли колкото може повече.

След съмнения от нейна страна почнали заканите и заканите , че ще й счупят ръцете и ще я заключат в мазето на жилището й. Притеснена, дамата отишла до банков клон в Нови пазар . На място пристигнали полицейски чиновници от РУ- Нови пазар и провели сказка с нея. Пред тях разказала, че към този момент е дала 3000 лв. и пристигнала в банката да изтегли спестяванията си, с цел да ги съобщи. С намесата на служителя на реда е предотвратено тегленото на над 70 000 лв. .

Започнала интензивна работа по определяне на помагача в телефонната машинация. В хода на голям брой извършени дейности взаимно с Групово дело „ Национална полиция “ криминалисти от РУ- Нови пазар влезели в дирите на 24-годишен мъж от Каспичан .

Изяснено било, че той е ходил на указаното за среща място и персонално взел паричната сума от дамата . Задържан бил за период до 24 часа в полицейското ръководство в Нови пазар. Арестуван е бил и 29-годишен мъж , който превозвал мулето с лек автомобил.

Открито е било и мястото, на което мъжът от Каспичан оставил паричната сума. Иззети са 2450 лв. от общо 3000 . Разликата била за разноски на мулето- за такси, за транспорт и „ хонорар “ за работата му . 24-годишният не е престъпно проявен . Споделил, че преди към месец пуснал публикация, че си търси работа. С него се свързали непознати, които съобщили, че набират хора, които да разнасят пари- дарения за бежанци , оповестиха още от шуменската полиция. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР