68-годишен пловдивчанин се потроши след падане в шахта. Мъжът е

...
68-годишен пловдивчанин се потроши след падане в шахта. Мъжът е
Коментари Харесай

Втори случай за ден: Пловдивчанин падна в шахта, счупи си...

68-годишен пловдивчанин се потроши след рухване в шахта. Мъжът е настанен в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Свети Георги “ със строшен таз и фрактура на ацетабулума (ямката, в която ляга ябълката). И сега лекарите го приготвят за извънредно комплицирана интервенция.

" Удърът е бил в профил. При него ябълката е влезнала във вътрешността в таза. Тазобедрената става на пациента е тежко счупена ", описа пред " Марица " началникът на клиничното звено проф. доктор Владимир Ставрев.

Операцията ще бъде осъществена в края на тази седмица или при започване на идната. Проф. Ставрев изясни, че тазовите фрактури в никакъв случай не се оперират по неотложност, защото пациентът би трябвало да бъде добре квалифициран.

" Тези интервенции са тежки, свързани са с по-дълъг болничен престой. Затова и неотдавна договорихме по-скъпи пътеки ", уточни ортопедът. Подобни интервенции се правят едвам в 3-4 центъра в страната, измежду които е пловдивската университетска болница " Свети Георги ". Работи се наоколо до огромни кръвоносни съдове и в случай че хирургът не е задоволително квалифициран, може да заплаши живота на пациента. Затова по-малките лечебни заведения нямат позволение за сходни интервенции.

" Човекът има късмет да се оправи изцяло, откакто се възвърне анатомията на таза ", уточни проф. Ставрев. След няколко месеца потърпевшият ще може да се движи и обслужва самичък и да се върне към естествения си живот.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР