68-годишен пловдивчанин се потроши след падане в шахта. Мъжът е

...
68-годишен пловдивчанин се потроши след падане в шахта. Мъжът е
Коментари Харесай

Пловдивчанин падна в шахта и си счупи таза

68-годишен пловдивчанин се потроши след рухване в шахта. Мъжът е настанен в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Свети Георги “ със строшен таз и фрактура на ацетабулума (ямката, в която ляга ябълката).

Лекарите го приготвят за извънредно комплицирана интервенция.

"Удърът е бил в профил. При него ябълката е влезнала във вътрешността в таза. Тазобедрената става на пациента е тежко счупена ", описа пред "Марица " началникът на клиничното звено проф. доктор Владимир Ставрев.

Операцията ще бъде осъществена в края на тази седмица или при започване на идната. Проф. Ставрев изясни, че тазовите фрактури в никакъв случай не се оперират по неотложност, защото пациентът би трябвало да бъде добре квалифициран.

"Тези интервенции са тежки, свързани са с по-дълъг болничен престой. Затова и неотдавна договорихме по-скъпи пътеки ", уточни ортопедът. Подобни интервенции се правят едвам в 3-4 центъра в страната, измежду които е пловдивската университетска болница "Свети Георги ".

Работи се наоколо до огромни кръвоносни съдове и в случай че хирургът не е задоволително квалифициран, може да заплаши живота на пациента. Затова по-малките лечебни заведения нямат позволение за сходни интервенции. "Човекът има късмет да се оправи изцяло, откакто се възвърне анатомията на таза ", уточни проф. Ставрев.

След няколко месеца потърпевшият ще може да се движи и обслужва самичък и да се върне към естествения си живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР