671 души от община Кюстендил празнуват имен ден в деня

...
671 души от община Кюстендил празнуват имен ден в деня
Коментари Харесай

671 души от община Кюстендил празнуват имен ден в деня на Св.Мина

671 души от община Кюстендил честват имен ден в деня на Св.Мина, сочи информация на общинска администрация.

340 от тях носят името Виктор, 315- Виктория, 8 –Мина, 5- Минка, 3-Минчо.

На 11 ноемврипочитаме Свети Мина като настойник на фамилията.

Известен Чудотворец,Свети Мина е настойник на сираците и бездомните. Смята се за патрон и настойник на всички национални лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.
Св. Мина закриля и дамите, по тази причина на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за наслада и благоденствие на дома. Св. Мина бил боец в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Той изповядвал християнската религия и служил във войската, ситуирана в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували дружно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали декрет да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа на всички места били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това злополучие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и сеоттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, в сравнение с с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки денонощно на Единия Истински Бог. Така минало много дълго време.

В националните представиСвети Мина е бил стопанин на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на по този начин наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От през днешния ден стартират " Вълчите празници ", които водят след себе си най-дългите нощи

На този ден имен ден честват: Виктор, Виктория, Мина, Минка, Минчо

В чест на почитания на 11 ноември Свети великомъченик Мина, ще бъде отслужена празнична света литургия в едноименния храм в Кюстендил и осветлен курбан за здравето на всичкикюстендилци.

В 11:30 часа, на 11.11.2022 година в двора на храм - монумент " Свети великомъченик Мина " ще бъде раздадена по една порция от осветено ядене на петстотин индивида.

Организаторите молят миряните да носят личен съд.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР