67 са закритите паралелки с прием след 7 клас в

...
67 са закритите паралелки с прием след 7 клас в
Коментари Харесай

Закриват паралелки в страната поради липса на интерес към определени професии

67 са закритите паралелки с банкет след 7 клас в страната заради липса на искащи

67 са закритите паралелки с банкет след 7 клас в страната, става ясно от отговори на министерството на образованието на въпроси на . Заради липса на искащи да ги учат не са били осъществени паралелки по говедовъдство, спедиция, трайни насаждения, текстообработване, логистика на товари, автотранспортна техника, кетъринг, лозаровинарство и така нататък

За образователната 2022/23 година МОН утвърди 2414 паралелки в осми клас, като от тях осъществени са 2374, т.е. 67 по-малко от заложеното. 952 от тях са профилирани, а 1395 - професионални.

Най-много закрити паралелки има в София - 14, следват Пловдив и Плевен - с по 6 закрити паралелки, Ямбол, Сливен и Разград - с по 4 закрити, както и Благоевград, Добрич и Русе - с по 3 закрити паралелки. По две неосъществени паралелки има във Варна, Габрово, Пазарджик, Кърджали, Силистра, Смолян, Хасково и Шумен, а по една - във Враца, Велико Търново, Перник и Търговище.

Прави усещане, че множеството незапълнени паралелки в страната са такива, даващи специалност. Ученици не са се събрали да вземем за пример за 3 паралелки със специалност  " машини и системи с ЦПУ "  (цифрово програмно управление), за 2 паралелки по автотранспортна техника, по дребен и междинен бизнес, мебелно произвеждане, машинизация на горското стопанство, спедиция, транспортна и складова логистика, текстообработване и трайни насаждения.

По 1,5 неосъществени паралелки има в специалностите автоматизация на непрекъснати производства, машинизация на селското стопанство, охранителна техника, произвеждане на кулинарни произведения и питиета, на самун, хлебни и сладкарски произведения, на облекло и текстил, говедовъдство. По една пък неосъществена паралелка има по електрообзавеждане на транспортна техника, каменоделство, кетъринг, логистика на товари, лозаровинарство, обезпечаване на продуктова информация, началник придвижване, строител на пътища и автомагистрали, технология на хомеопатичните и фитопродукти и други

В цялата страната не са били осъществени 4 паралелки отстрани " предприемачески " и по 2 - отстрани естествени науки и профил софтуерни и хардуерни науки.

" Въпросните паралелки не са съумели да намерят нужния брой възпитаници в дадени гимназии, само че това не значи, че те не се учат в други гимназии, където към тях е имало интерес ", акцентират от просветното министерство. 

От одобрените 27 паралелки в задочна и вечерна форма пък са осъществени 20. Закритите паралелки са по 1 в областите Бургас, Варна, Добрич, Ловеч, Пазарджик, София-област и Шумен. 

Интерес към заварчици

С 15 000 души е намалял броят на българите, които през 2022 година са минали през курсове за подготовка и преквалификация и са придобили нови умения за пазара на труда или нови специалности, излиза наяве от данни на Националната организация за професионално обучение и образование (НАПОО), която наскоро организира конференция за професионалното образование. През т.г. те са били 35 000, до момента в който предходната година броят им е бил над 50 000.

Агенцията регистрира, че до октомври тази година се резервира ползата към образованието за монтьори на транспортна и на подемно-транспортна техника (над 13 000 лица). С 50% се е нараснал броят на подготвените за заварчици (около 1280 лица). Два пъти по-голям е броят на учащите се за електротехници и електромонтьори (около 600 лица). Наблюдава се нарастване в броя подготвените лица по специалностите готвач, хлебар-сладкар и действен счетоводител. Сравнено със същия интервал на предходната година три пъти повече са и подготвените за парамедици - 76 лица. В същото време понижава на половина броят на учащите се в селското стопанство (около 1792 лица), като в курсовете за пчелари да вземем за пример са подготвени единствено 69 индивида. Наблюдава се спад в образованието на програмисти – с към 1700 курсисти, което е два пъти по-малко от същия интервал през 2021 година.

България продължава да е на последно място по присъединяване в дейностите за учене през целия живот, които включват и професионалното образование. Средният % по този индикатор на Европейски Съюз е 11,3 %, а за страната ни - едвам 2%. Общият брой подготвени лица в центрове за професионално образование за 2022 година показва, че надали България ще се изкачи в класацията, разясняват специалистите на НАПОО.

STEM

И през образователната 2022/23 година МОН продължи с курса към увеличение на каузи на паралелките и на броя възпитаници в така наречен STEM профили и специалности (б. а. - от англ. Science, Technology, Engineering, Mathematics - просвета, технологии, инженерство, математика). Ако предходната година имаше 1432 паралелки за STEM специалности (които може да са както в професионални, по този начин и профилирани паралелки), за тази година бяха планувани 1468 паралелки, или с 36 повече. Реално запълнени обаче са се оказали 1419 от тях - 910 в STEM специалности и 509 в STEM профили, или близо 50 по-малко. 

Дуално

Тази година дуалните паралелки са 119 (11 са закрити заради липса на ученици), или към 30 по-малко от предходната година. Въпреки лекия спад тази година, данните на МОН за последните няколко години демонстрират сериозен растеж на учениците, учащи се по дуалната система, т.е. със стаж в действителна работна среда - в случай че през 2016 година, която е първата с дуално обучение, по този метод са се обучавали 350 възпитаници, през 2021/22 година техният брой към този момент е 10 450. 

В 52 паралелки у нас учениците ще се образоват по предпазени от страната специалности от специалности (при 63 за предходната година), а в 413 паралелки - по специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда (при 436 за предходната година). 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР