67 са вече установените заразени с коронавирус у нас. Това

...
67 са вече установените заразени с коронавирус у нас. Това
Коментари Харесай

Нови 5 случая на коронавирус докладва щабът

67 са към този момент откритите инфектирани с ковид у нас . Това заяви на постоянния брифинг ръководителят на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски.

Италия рапортува за 2333 нови случая, 349 умряли. В Испания близо инфектираните са към този момент близо 10 000, 50 са умряли в последните 24 часа.

Вчера, понеделник, пробите на още 11 души се оказаха позитивни , с което броят на потвърдено инфектираните с ковид в България се усили от 51 на общо 62-ма . Сред доказаните през вчерашния ден случаи бе този на 9-годишно дете от Англия в Банско. Случаят бе посочен като образец за " висша безнаказаност " от ген. Мутафчийски.

В резултат зимните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец бяха затворени.
 Положението с пътуванията до и от Турция, Иран, Япония, РЮА, Ливан, Естония
Положението с пътуванията до и от Турция, Иран, Япония, РЮА, Ливан, Естония

Заради ковид пандемията

Вчера здравният министър подписа заповед с нови ограничавания за идващите от тежко наранени от вируса страни. Според нея от 00:00 часа на 18 март краткотрайно се не разрешава влизането на територията на България на жителите на 16 рискови страни.

Днес щабът счита да предложи нови ограничения на Министерски съвет, които да бъдат признати . Като най-важна от тях е да се вкара ограничаване за събиране на едно място на повече от двама възрастни - да вземем за пример на опашка пред магазин дистанцията да е повече от 2 метра . Също по този начин да има следен достъп до магазините, аптеките и институциите . Мутафчийски регистрира, че като цяло ограниченията се съблюдават от по-голяма част от популацията.

Новите разпоредби няма да се отнася до промишлените предприятия, които са на специфичен режим както за човешкия поток, по този начин и за стерилизация. Венцислав Мутафчийски даде като образец организацията на работа във ВМА, в това число фанатичните ограничения за стерилизация.

Оперативният щаб към този момент е осъществил връзка с компании, осъществяващи поръчка и доставка на храна онлайн , защото при ожесточаване на ограниченията, ще са нужни и такива решения.

Венцислав Мутафчийски показа и трите разновидността за ограничавания, които ще бъдат препоръчани от щаба, във връзка с водачите от интернационалните транспортни компании . От 18 март Европейския съюз ще затвори външните граници , а редица страни към този момент вкараха ограничавания. Едновременно с това би трябвало да се разреши на стоките изключително на тези от първа нужда, да минават свободно. Мерките са три при три хипотези:

При връщане в страната на български водач, който разтоварва и остава в България - домашна изолираност.

При идване на български водач, който би трябвало да замине още веднъж -фирмите да обезпечат безспорна обществена изолираност в случай, че няма признаци на болест.

При идване у нас на непознат тир с водач, който не е български жител компаниите още веднъж би трябвало да обезпечат безспорна обществена изолираност и условия до 12 часа съответният водач да е напуснал страната.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 позитивни проби, в Плевен и в Габрово8 март - доказани още два случая, още веднъж в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с позитивен резултат, първите в София

11 март - седмата позитивна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 позитивни проби, общо 23

13 март - 7 нови позитивни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса14 март - нови 10 позитивни проби, общо 41

15 март - 8 нови открити, 51 общо.

16 март - 1 открит у нас, английски гражданин16 март - 1 българин в Сингапур, 62 открити.

17 март - 5 нови случая, 67 открити

Можете да следите случаите на ковид в България на уеб страницата на Военномедицинска академия , на уеб страницата на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет " Джон Хопкинс ".

Основни телефони и информация за ковид вижте тук .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР