67,1 милиона РС са доставени на световния пазар през четвъртото

...
67,1 милиона РС са доставени на световния пазар през четвъртото
Коментари Харесай

PC пазарът с най-лошо тримесечие от 2006 г. насам


67,1 милиона районен съд са доставени на международния пазар през четвъртото тримесечие на 2023 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Предварителните резултати за районен съд пазара през четвъртото тримесечие и цялата 2023 година, оповестени от IDC, разкриват няколко спорни трендове. От една страна, това е най-лошото тримесечие от 2006 година насам, само че от друга – резултатите са по-добри от упованията на анализаторите.

Доставките на лични компютри в интервала октомври-декември 2023 година са паднали с 2,7% на годишна база – до 67,1 милиона единици, отбелязвайки най-лошия сезонен резултат от четвъртото тримесечие на 2006 година От друга страна, тези резултати в действителност се оказват по-добри от предстоящите и IDC предвижда растеж на пазара на лични компютри през 2024 година

Изминалото тримесечие беше осмият следващ интервал на годишен спад в доставките на компютри. Освен това районен съд пазарът записва най-лошото си четвърто тримесечие от 2006 година насам, отбелязва IDC.

Що се отнася до предварителните резултати за цялата година, доставките на лични компютри понижават с 13,9% до 259,9 милиона единици. Предходната година спадът в доставките на районен съд беше по-изразен и доближи 16,5%. Тази динамичност се изяснява със забележителните ресурси от компютри, основани по време на пандемията, потребността от възобновяване на които ще пристигна по-късно.

Според IDC, компютрите са се трансформирали в категорията високотехнологични артикули, която е претърпяла най-резки възходи и падения през последните четири години. През 2024 година търсенето на лични компютри ще нарасне в бизнес сегмента, заради края на виталния цикъл на Windows 10. Новите процесори с поддръжка на функционалности за ускорение на системите с изкуствен интелект също ще обезпечат известно възобновяване на продажбите, макар че сегментът на игрите не би трябвало да бъде отписван.
още по темата
Сред участниците на районен съд пазара Lenovo резервира статута си на водач през четвъртото тримесечие, увеличавайки каузи си на годишна база от 22,5 на 24%, с помощта на растеж от 3,9% в размера на доставките. На второ място е HP Inc., чийто дял се е нараснал от 19,2 на 20,8%, а доставките – с 5,4%.

Три от петте най-големи производители на компютри не съумяха да усилят доставките си през последното тримесечие. Dell, на трето място, записва спад от 8,2%, Apple потъва с 18,4%, а Asus понижава размерите с 11,9%.

Всички останали производители на лични компютри, които заемат не повече от 25,7%, записват общ спад в доставките от 2,4%. Като цяло световният компютърен пазар през четвъртото тримесечие се е свил с 2,7% на годишна база до 67,1 милиона единици.

Динамиката на доставките на компютри от всички участници на пазара за цялата година е негативна и в случай че производителите, контролиращи не повече от 26,6% от пазара, се лимитират до спад от 13,6%, то някои от водачите падат под това равнище.

Лидерът Lenovo записва спад от 13,2% спад и пазарен дял от 22,7%, до момента в който HP Inc. на второ място устоява най-добре на отрицателните трендове – с дял от 20,4% и понижение на размерите с 4,3%.

Dell Technologies заема трето място с дял от 15,4% и спад на доставки от 19,6%, само че Apple е най-губещият – записва спад от 22,4%, макар че към момента заема 8,4% от пазара и четвърто място. Asus е на  пета позиция със спад от 18,1% в доставките, само че резервира 6,5% от пазара.

Общо, доставките на лични компютри през предходната година като цяло са намалели с 13,9% до 259,5 милиона единици, съгласно статистиката на IDC.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР