6649 са били хората без здравни вноски, приети от болниците

...
6649 са били хората без здравни вноски, приети от болниците
Коментари Харесай

Болниците са приели 6600 неосигурени за своя сметка


6649 са били хората без здравни вноски, признати от лечебните заведения у нас и лекувани за сметка на самите лечебни заведения за времето от 1 януари до 30 септември тази година. Това е коствало на лечебните заведения общо малко над 3.6 млн. лева За съпоставяне - здравната каса заплаща към 2 млн. хоспитализации годишно, а бюджетът й за болнична помощ е над 1.4 милиарда лева за тази година. Различните данни пък сочат, че неосигурените у нас са сред 400 000 и съвсем 1.4 млн. души, като цифрата варира съгласно това дали са включени и хората, които от години са в чужбина. 

Очаквано най-вече признати неосигурени са оповестени в София-град - 882-ма души, следват Пловдив със 762-ма и Бургас с 643-ма. Впечатление вършат ниският брой неосигурени във Варна - 248 лекувани, и високият в относително по-малката област Хасково - 493 (основно поети от публичните лечебни заведения в Хасково и Харманли). В Сливен, където има огромно ромско население, лекуваните неосигурени са едвам 58.

Данните за лекуването на неосигурени са от здравната каса и не е ясно дали обгръщат 100% от лечебните заведения. Те бяха поискани за информация от надзорния съвет на НЗОК, а подаването им от клиниките към районните каси е непринудено. Десетки лечебни заведения са показали, че са лекували за своя сметка 0 неосигурени, само че не е ясно дали това значи, че просто не са приемали хора без вноски или не са подали информация към НЗОК. В справката обаче участват с данни голямата част от държавните регионални и академични лечебни заведения и част от огромните частни лечебни заведения, а множеството от клиниките, които не са отчели неосигурени, са частни, дребни профилирани лечебни заведения, лечебни заведения за рехабилитация или медицински центрове, т.е. даже донякъде точни, данните са задоволително представителни.

Най-много неосигурени за своя сметка е приела университетската болница " Св. Георги " в Пловдив, която е и най-голямата болница у нас - 396 души за 9 месеца, които са коствали над 114 хиляди лв. на лечебното заведение. По няколко десетки неосигурени са приели и публичните лечебни заведения " Пловдив ", " Св. Мина " и " Св. Пантелеймон ", сред 10 и 20 са хората без вноски в общинските лечебни заведения в Първомай, Асеновград и Раковски. Неосигурени са приели и няколко частни лечебни заведения, в това число АГ клиниката " Селена ", която е отчела 60 неосигурени дами. Големите частни академични лечебни заведения в града - " Пълмед " и " Каспела ", са с нула регистрирани неосигурени.

По същия метод в Плевен държавната университетска болница " Георги Странски " е лекувала 308 неосигурени, което й е коствало съвсем 162 000 лева Между 2-ма и 51 души без вноски са лежали и в общинските лечебни заведения в близост, само че при всички частни лечебни заведения в региона данните са нула.

В София още веднъж първенци по признати неосигурени са държавните лечебни заведения. " Пирогов " е приел 262-ма души без осигуровки, а лекуването им е коствало 276 000 лева В ИСУЛ са лекували 146 души, което е коствало 152 000 лева Във ВМА са признати 132-ма, в Окръжна болница - 105. От " Пирогов " неотдавна оповестиха, че годишно през болничното заведение минават 10 000 неосигурени. Разликата с данните от касата е в това, че единствено 262 пациенти са приети в болница за сметка на незабавния институт. Останалите са минали през незабавните кабинети, само че не са признати за лекуване, за което заплаща здравното министерство, или са приети в болница, само че са платили дължимите си вноски, до момента в който са лежали в болничното заведение. От частните лечебни заведения в столицата " Токуда " е заявила 20 души, ортопедичната " Витоша " - 4, а за останалите обаче данните са нула.

В Бургас частните лечебни заведения одобряват повече неосигурени - 171 души са заявили от " Дева Мария " и 97 от " Бургасмед ". 280 души без вноски са лекувани в държавната регионална болница./ segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР