662 бебета с различни аномалии са били родени в Пловдив

...
662 бебета с различни аномалии са били родени в Пловдив
Коментари Харесай

662 бебета с аномалии се родиха за година в Пловдив

662 бебета с разнообразни аномалии са били родени в Пловдив през предходната година. Това демонстрират данните на Здравната каса. Според тях над 2000 са новородените в България, които са пристигнали на бял свят с вродени увреждания.

Според цифрите на Касата у нас за година са се появили 64 359 бебета. От тях 2276, или 3.53%, са били малчугани с аномалии. В тях влизат умствена назадничавост, аненцефалия, Spina bifida, амиелия, аномалии на сърдечните камери, на сърдечната бариера, на пулмоналната и трикуспидалната клапа, на бъбречните артерии, на храносмилателния тракт и хранопровода, на отделителната система и други.

Такива деца няма по какъв начин да бъдат родени във всяка болница, тъй като изискват специфични грижи. През предходната година те са били изродени в 30 лечебни заведения, които са разполагали със съответните неонатологични отделения. Най-голяма част от децата обаче са изродени в 4 центъра - УМБАЛ " Свети Георги " в Пловдив - 662, УМБАЛ " Света Марина " във Варна - 280, Националната кардиологична болница в София - 146, и Педиатрията в София - 868.

В взаимозависимост от дефектите им децата са били оперирани на място или приведени в съответните други лечебни заведения. В детската хирургия на УМБАЛ " Свети Георги " в Пловдив всяка година се оперират сполучливо деца със съществени аномалии и болести, което им разрешава да живеят пълноценно в бъдеще. Според експертите е належащо да се сътвори народен указател на родените деца с аномалии, което би улеснило тяхното лекуване през годините.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР