6609 са тежките катастрофи у нас през изминалата 2022 година.

...
6609 са тежките катастрофи у нас през изминалата 2022 година.
Коментари Харесай

Къде стават най-много инциденти по пътищата у нас?

6609 са тежките произшествия у нас през миналата 2022 година. Те са станали причина за гибелта на 531 души.

Въпреки че починалите са по-малко от тези през миналата, броят им към момента остава прекомерно огромен спрямо този в останалите европейски страни. Най-опасно е да се пътува по първокачествен път в петък следобяд, демонстрира статистиката.

Малко над 31 500. Така звучи цифрата, в случай че обобщим и прибавим и по-леките пътнотранспортни катастрофи, станали на територията на страната през предходната година. Катастрофите с потърпевши са близо 7 000.

29 от починалите на пътя са деца. Единствената добра вест тук е, че жертвите са с 30 по-малко от миналата година. Данните са на Националния статистически институт, откъдето регистрират и близо 8 500 тежко и леко ранени души. Голямата част от произшествията са станали заради неправилни дейности от страна на водачите, като в половината от случаите това са несъобразена скорост или неправилна маневра.

От общия брой на тежките произшествия най-вече са тези, при които са се сблъскали два автомобила. Една трета от злополуките са такива и най-вече хора са починали точно тогава – 207 души. Следват произшествията, при които е блъснат пешеходец – те са малко над 20%, а жертвите в резултат на тези удари са 89.

Извън градовете най-смъртоносни са първокласните пътища, предава Нова. Там живота си са изгубили 115 души. Над 80 души за починали на второкласните и още толкоз на третокласните. Два пъти по-малко са жертвите по общинските пътища, а най-сигурни, все пак, става известно, са автомагистралите. Там са станали минимум катастрофи и има минимум жертви.

В градовете, обичайно най-големите, остават местата с най-голяма централизация на произшествия. На първите две места са София и Пловдив. Именно столицата е дала и най-вече жертви – 42. Второто място по брой починали обаче изненадващо си разделят Бургас надалеч по-малката Враца. Там са починали по 13 души. Най-малко тежки ПТП-та – 30 на брой, са станали в Ямбол, а единствения български град, в който няма умрял на пътя през предходната година, е Кюстендил.

Ако създадем разбивка на денонощието по часове, ще забележим, че максимален брой тежки катастрофи са станали директно след края на работното време – сред 16 и 18 часа. Петък е денят, в който се регистрирани най-вече тежки произшествия, а най-сигурният ден да се возиш в автомобил е сряда. През годината най-безопасно се е пътувало през март, а най-вече са тежките произшествия в интервала, в който се намираме сега – средата на лятото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР