66% от българите в анкетата споделят, че им липсва нежно

...
66% от българите в анкетата споделят, че им липсва нежно
Коментари Харесай

Нежността като ключ към щастието

6 6% от българите в анкетата споделят , че им липсва нежно отношение спрямо времето, когато са били деца

Ново изследване*, оповестено у нас, разкрива, че наподобява сме изгубили нежната си страна, защото 61% от интервюираните европейци считат, че светът към тях е бил по-нежен, когато са били деца. Тази липса на деликатност кара близо 4-ма от 10-ма от всички участници в изследването да се усещат самотни, а 26% да изпитват безпокойствие. Необходимостта от повече деликатност и положително отношение е в допълнение подчертана, защото 37% от запитаните в обособените страни, имат вяра, че свят без деликатност би имал последствия за бъдещите генерации, а 32% споделят, че това ще се отрази отрицателно и на света като цяло.

В изследването, което включва 20 000 интервюирани (18+) от 10 разнообразни страни, в това число и България, е поръчано от Монделийз Интернешънъл, производител на шоколадите Milka, с цел да изследва смисъла, което нежността оказва върху човешката природа. Основан през 1901 година, марката Milka е основан точно в миг на гальовен жест, когато изобретателят Филип Сушард търси да закупи шоколад за болната си майка, с цел да я накара да се почувства по-добре. След двучасово блуждаене, той най-сетне съумява да откри, въпреки и да му коства цяло положение. Това му се сторило извънредно незаслужено, защото той вярвал, че шоколадът би трябвало да е наличен за всички, с цел да носи приятност на всеки, който пожелае. Именно тогава Филип Сушард взема решение да започва производството на личен шоколад с обещанието, че той ще бъде наличен за хората. Днес, 120 години по-късно, Milka продължава да бъде нежно топящият се шоколад, насърчаващ всички към благи жестове в всекидневието и въодушевяващ хората да демонстрират повече добрина, като ни припомня какъв брой добър е усетът на нежността.

Въпреки че данните демонстрират, че нежността е държание, което носи комфорт на мнозина, някои от нас наподобява изпитват липса на деликатност. Макар и обезпокоително, съвсем 1 на всеки 5 от интервюираните (17%) в България декларира, че не има вяра в положителното у другите, а 61% считат, че светът в този момент е по-малко нежно място, в сравнение с когато са били деца.

Какво мисли българинът за нежността?

56% от интервюираните българи имат вяра, че мислим прекалено много за себе си, с цел да бъдем нежни към другите, а 43% считат, че забързани в всекидневието си, нямаме задоволително време, с цел да покажем това държание. Близо 14% даже декларират, че не са били отгледани и възпитавани да бъдат нежни.

Николас Кристакис, професор по обществени и естествени науки в Йейлския университет разяснява изводите от изследването: „ Нежността улавя нещо главно за човешкия опит, нещо вродено, а точно способността ни за обич, добрина и другарство. Тя обгръща няколко дълбоки човешки качества, в това число съпричастност и съчувствие от проявата на благотворителност към някого или моментите, когато сте слушател. Повечето хора осъзнават, че всекидневието ни е по-добро, когато демонстрираме деликатност към другите. Доколкото хората в комплицираните модерни общества в действителност поставят старания да бъдат нежни един към различен, действайки алтруистично, проучването демонстрира, че това може да спомогне за обвързването на хората и да донесе единствено изгоди за обществото. "

И добавя: „ Липсата на връзка лице в лице може да затрудни това държание, заради което ние следим липса на деликатност и емпатия в обществените медии. Затова е значимо да поставяме старания и онлайн, може би още по-големи, поради това каква огромна част от нашия живот са обществените медии. "

Именно тези провокации се обрисуват в проучването, като 6 от 10 от респондентите изпитват или са очевидци на не до там нежно държание в обществените медии, а 42% са очевидци на липса на такова сред непознати.

Пандемията също е повлияла на деянията на деликатност, като 42% имат вяра, че светът демонстрира липса на деликатност след появяването на ковид, а 2 на 10 считат, че вирусът е направил обществото по-малко грижовно. Въпреки това, 28% от интервюираните в проучването са споделили, че в този интервал хората са мислили повече за своето семейство и другите към тях.

Обнадеждаваща наклонност е, че все по-често се избира проявявата на деликатност към другите, в сравнение с към самите нас. 66% от интервюираните българи признават, че са най-нежни към децата си, а 62% най-много към сътрудниците си. Сред най-често изразяваните признаци на деликатност са грижата, моментите на чуване и поощряване, даването на съвет, като 42% от българите в анкетата споделят, че демонстрират деликатност, с цел да накарат другите да се усещат по-добре, до момента в който за огромен % от тях (70%) да демонстрират деликатност ги прави щастливи.

Въпреки че българите избират да демонстрират деликатност, те също се радват да получават сходно отношение - близо половината от интервюираните са дали отговор, че сходно положително отношение ги е предиздвикало да почувстват поддръжка, а 55% са споделили, че се усещат оценени, когато към тях е проявен жест на деликатност.

Професор Кристакис заключва: „ Когато постъпвате общително с непознати, които са ваши съграждани, изключително когато това е ненадейно или изненадващо и въодушевено от същинско възприятие на благосклонност, това оказва помощ да се основат усеща на съпричастност. Хората желаят да получат, само че - още повече - хората желаят да дадат деликатност, защото осъзнават, че колкото по-нежни са към другите, в това число освен фамилията си, само че и към останалите към тях, толкоз по-добър може да бъде светът. "

Нежността е държание, което желаеме да виждаме от ден на ден към нас. 69% от интервюираните българи имат вяра, че нежността води до едно по-щастливо общество. Над 50% (55%) споделят, че повече деликатност значи по-добро психологично богатство за всички. Въпреки че данните демонстрират, че следим приблизително четири нежни акта на седмица – благи известия, демонстрация на обич, прегръдка и целувка, наподобява, че към момента има място за повече грижа, почтеност и амнистия, които биха утвърдили вярването, че светът може да бъде едно по-нежно място, съгласно респондентите.

Лилия Борисова, търговски шеф на Монделийз в България : „ Milka има вяра, че както в живота, по този начин и в шоколада нежният усет има значение. Ето за какво сме разчувствани да стартираме акцията „ Вкусът на нежността “ през 2021 година, с която желаеме да вдъхновим повече моменти на деликатност към нас. Като част от тази акция ще стартираме лимитирана серия „ Нежни послания “, приканвайки хората да основават свои лични такива, както в действителния живот, по този начин и онлайн. Нашите проучвания демонстрират, че нежността има своята голяма роля за обществото, поради и годината, която имахме, и единствено едно малко деяние на деликатност всеки ден може да промени света към по-добро. Присъединете се към нас и направете 2021 „ най-нежната “ година до момента! "

* Проучването е извършено в интервала 12 октомври - 6 ноември 2020 година от OnePoll за Milka, с представителна извадка от 20 000 участници на възраст 18+ в страните България, Австрия, Франция, Германия, Русия, Полша, Испания, Нидерландия, Румъния и Сърбия. В България са интервюирани 2000 пълнолетни.
function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР