651 715 са общо огнестрелните оръжия, за които МВР е

...
651 715 са общо огнестрелните оръжия, за които МВР е
Коментари Харесай

Огнестрелните оръжия у нас - повече от децата до 10 години

651 715 са общо огнестрелните оръжия, за които Министерство на вътрешните работи е издало позволение. Това излиза наяве от информация на полицията. Оръжията у нас са повече, в сравнение с са децата до 10-годишна възраст в България. По данни на Национален статистически институт те са общо 643 342 през 2022 година

55 620 сегашни и някогашни чиновници на силовите структури у нас имат регистрирани бойни револвери. В броя влизат персоналните и служебните оръжия на актуалните и някогашните чиновници на Министерство на вътрешните работи, на Министерството на защитата, на всички служби за сигурност като ДАНС, ДАР, правосъдни охранители и други. Важен подробност е, че един човек може да има повече от 1 оръжие – например служител на реда да е получил като премия за работата си револвер.

Общо българите имат 133 245 револвера. От данните излиза наяве, че 77 625 души пазят пищов, без в миналото да са имали общо със службите за сигурност.

Над 1/3 от всички оръжия - 262 510, са пушките на ловците, сочи справката. Колко ги имат, не е ясно, тъй като един може да има 2, 3 или повече.

Газовите и пневматичните оръжия са 255 960. Те не са на позволителен, а на осведомителен режим.

 При тях има 2 седмици период след закупуването, с цел да се заяви в Министерство на вътрешните работи за притежанието им. В данните влизат единствено въздушните оръжия с мощ над 24 джаула. За останалите не е нужно да се рапортува в полицията, написа " 24 часа ".

Това не попречи на двама възпитаници в Пловдив за малко да създадат огромна пакост. Те са под 18 години и нямат право да закупят даже такива револвери, с които са стреляли по хората и рейс на градския превоз.

Данните са до 31 декември 2022 година

В тях попада револверът “Байкал ” на Румен Тонев, упрекнат, че на 8 февруари е умъртвил в София психолога Иван Владимиров-Нав. Разрешителното му е до 4 април тази година. Дали от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) са щели да му го възобновят, не е ясно.

Разрешителните за всевъзможни типове огнестрелни оръжия, в това число и тези за стрелбища, търговци и други, се издават от една работа в Министерство на вътрешните работи. Тя се споделя Контрол на общоопасните средства, известна е със съкращението си Контрол на общоопасните средства (звено в МВР). Освен за оръжията следи и за фойерверките да вземем за пример.

В отговорностите ѝ влиза освен издаването на позволение за оръжие, само че и за точния брой патрони и диаметър, които човек може да придобие. Тя би трябвало да следи също по този начин дали търговците продават оръжия единствено на хора, които имат разрешителни.

По закон службата дава отговор и за отнемането на оръжия. Това може да стане при няколко условия. Едно е повдигането на обвиняване за съзнателно закононарушение от общ темперамент или осъждането за такова. Данните за български жители се получават автоматизирано. За предходната година обаче няма подобен случай. Има единствено предадени непринудено оръжия. При тях или притежателят е умрял, или е решил, че не желае да възобнови разрешителното си.

Оръжие се взема и при наказание през последните 3 години по Закона за домашното принуждение. Ако човек в това време е освидетелстван като психологично болен, оръжието също би трябвало да се вземе. Системите на лечебните заведения и полицията обаче не са свързани и по този начин данните може да не стигнат до Контрол на общоопасните средства (звено в МВР). Всъщност даже не е нужно освидетелстване. Ако някой е бил настаняван за лекуване наложително посредством процедурата по Закона за здравето, разрешителното би трябвало да му се отнеме.

Последното не е спънка за придобиване на оръжие, само че единствено в случай че е станало преди повече от 3 години. Останалите условия са същите плюс преминат курс и посочена основателна причина за притежание/носене.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР