6500 недоносени бебета в България са се родили недоносени през

...
6500 недоносени бебета в България са се родили недоносени през
Коментари Харесай

Всяко 12-о бебе у нас е недоносено


6500 недоносени бебета в България са се родили недоносени през 2021 година, като данните на НЗОК за тази година ще станат ясни след два месеца. Притеснителен е обаче фактът, че 12,22% от всички раждания са рискови. Всяко 12-о дете у нас се е родило с друга степен на недоносеност, споделят от фондация " Нашите недоносени деца ".

Най-голям % раждания на недоносени бебета има в лечебните заведения в Пловдив, Русе, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, Бургас, Добрич, Плевен, Хасково, Сливен и София. В някои от тези градове делът на прибързано появилите се на бял свят бебета е много по-висок от междинния за страната.

Преждевременното раждане е главната причина за гибел на деца под 5-годишна възраст в света, излиза наяве от статистиките на Световната здравна организация (СЗО). Над 15 милиона бебета се раждат прибързано всяка година в света, а 1 милион от тях умират. В Европа прибързано на бял свят се появяват към 500 000 бебета.

Това значи, че недоносените бебета съставляват най-голямата група пациенти измежду децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на наклонността към понижаване на общия брой раждания.

Непрекъснато се усилва и броят на недоносените с рисково ниско тегло – под 1000 грама. Грижата за най-малките и нежни пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе доближава до 2000 лв. дневно, настояват неонатолозите.

Според експертите доста от недоносените деца израстват с дълготрайни последици от това, че са с рисково ниско тегло. Превенцията на преждевременното раждане с обезпечаване на съответно следене на бременността, съществуването на оптимални грижи след раждането и следене на развиването на недоносените деца, са едни от основните аспекти за намаляването на честотата и следствията на този проблем, който визира цялото общество.

Всяка година на 17 ноември се отбелязва Световен ден на недоносените бебета. Целта е вниманието на обществото да бъде ориентирано към тези най-мънички и борбени деца. Въпреки всички компликации, с които се сблъскват, те въпреки всичко оцеляват и израстват като пълноценни хора.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР