650 милиона лева ще похарчи АПИ за текущи ремонти по

...
650 милиона лева ще похарчи АПИ за текущи ремонти по
Коментари Харесай

Експеримент на БНТ: Как се преминава през най-натоварените пътища през лятото

650 милиона лв. ще похарчи АПИ за настоящи поправки по пътищата в страната. Въпреки огромната сума пари, водачите не са удовлетворени от положението на пътищата. От Агенцията също признават, че проблемите са доста. Наш екип направи опит и мина през част от главните пътни артерии, които са най-натоварени в летния сезон.

Проблеми има безусловно на всички места. Дори по ремонтираните сектори на автомагистрала " Тракия " прекосяването не е безпроблемно. Там е останала краткотрайната маркировка от ремонтите, макар задължението на компаниите да я отстранен и тя подлъгва модерните коли, които имат системи за следене на лентата за придвижване. Дори предложени трасета, като обхода на Бургас за Созопол е в сериозно неприятно положение и доста водачи избират задръстването в града, пред риска счупен автомобил.

Тръгваме по " Тракия ". Още след тунела " Траянови врата " попадаме на сектор без маркировка и с доста кръпки. Дори постоянно четирите гуми на автомобила са стъпили на четири разнообразни типа асфалт.

" Това, че има четири типа друг асфалт си е, дори не знам по какъв начин да ти го дефинира. Много е неприятно, тъй като има доста нови водачи, които не могат да карат, а желаят и летят с доста висока скорост, което не е ОК ", изясни Иван Влъчков, авто играч.

" Това трансформира в доста огромна степен положението на сцеплението, което прави автомобилната гума с асфалтовото покритие и в полза на истината по тази причина доста постоянно при лек дъжд, при напълно леко намокряне на настилката има толкоз огромен брой ПТП ", сподели Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики.

От АПИ изясняват, че това се е получил поради кръпките, които са направени до момента в който пристигна време за главен ремонт на този сектор.

" Принципно качеството на асфалтовата настилка там, където има изпълнени кърпежи е задоволително високо и на високо равнище и дава отговор на всички условия, които би трябвало да има една асфалтова настилка. Различните асфалтови настилки, които виждате като форма на кърпежи дават отговор на едни и същи механически условия ", сподели инж. Десислава Паунова, член на УС на АПИ.

Магистралата продължава да се кърпи и сега, само че в по-малко натоварените дни от седмицата. Това води пък до изгубване на маркировката.

" Маркировки сега са предоставени по цялата автомагистрала " Тракия ", които ще се извършват откакто се извърши изкърпването на автомагистралата. В последните месец и половина - два интензивно се изкърпва автомагистралата ", сподели инж. Десислава Паунова, член на УС на АПИ.

Активната лента в сектора сред Сливен и Стара Загора пък е с толкоз неравности, че водачите са принудени да употребяват най-вече изпреварващата.

" Участъкът, който е сред Стара Загора и Ямбол е в сериозно неприятно положение, дясната лента е съвсем неизползваема ", сподели Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики.

" В момента това, което ще бъде направено и следва да бъде направено е в дейната лента да се изпълнят задоволително огромни по повърхност кръпки по нея, с цел да се запази положението и сигурността на придвижване до момента в който се приготви и пусне социална поръчка за главен ремонт ", сподели инж. Десислава Паунова, член на УС на АПИ.

За да се избегне прекосяването през Бургас на пътуващите за Созопол и южните курорти се предлага обход през Камено. Пътят още веднъж се оказва предизвикателство с дупки, пропадания и неравности. Предстои главен ремонт през идната година, дават обещание от АПИ. Подобни са проблемите и в прохода Слънчев бряг - Обзор, в случай че пътувате от Бургас към Варна.

" Пътят се нуждае от главен ремонт. В момента се изготвят нужните механически планове, тъй че следващата година за него да бъде стартирано строителство ", разясни инж. Десислава Паунова, член на УС на АПИ.

Особено деликатни би трябвало да бъдат пътуващите сред Търговище и Велико Търново. Освен, че кърпежите са изяли маркировката, която следва да се поставя, буйна растителност е скрила знаците, които не разрешават изпреварването и дефинират оптималната скорост за придвижване.

" Дейностите по премахване на непотребната растителност са предоставени и до края на август ще бъдат изпълнени. За маркировката също е предоставена като осъществяване. И е предоставено предпочитано да се извършват главните посоки ", добави инж. Десислава Паунова, член на УС на АПИ.

Най-тежко е положението на автомагистрала " Хемус " сред Ябланица и София. Там в дейния летен сезон ремонтите краткотрайно са прекъснати, с цел да не се образуват тапи. През есента обаче стартират съществени поправки на тунелите, които още не са актуализирани. Там също има сектори, които ще се кърпят, с цел да устоят до момента в който пристигна ред и на ремонта.

Ясно е, че първо ще има разноски за кръпки, а след това и разноски за главен ремонт, което явно води до не изключително дейно консумиране на парите, които се събират от винетки и тол такси. И още веднъж дълго време пътищата ще бъдат кръпка до кръпка, като остаряла рогозка. Т.е. ще би трябвало да изчакаме за добре ремонтирани и безвредни пътища.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР