65% от битовите отпадъци у нас трябва да се рециклират

...
65% от битовите отпадъци у нас трябва да се рециклират
Коментари Харесай

До 2040 г. рециклираме 65% от битовите отпадъци

65% от битовите боклуци у нас би трябвало да се рециклират до 2040 година Такава цел си е сложило Министерството на околната среда и водите, съобщи във Варна зам.-министър Атанаска Николова. Заедно с почетния шеф на Главна дирекция „Околна среда“ в Европейска комисия Джордж Кремлис тя взе участие във конгрес „Кръговата стопанска система – приоритет на идващия програмен интервал на ЕС“, проведен от ВСУ „Черноризец Храбър“ и регионалния шеф на Варна Стоян Пасев.

Според Николова и сега страната ни е водеща в Европейски Съюз във връзка с обособеното събиране и преработване на електронно, електрическо съоръжение и акумулаторни акумулатори. В сферата на оползотворяването на битови боклуци обаче сме във втората половина на класацията дружно със съседките ни Румъния и Гърция.

Министерство на околната среда и водите работи интензивно с локалните управляващи и им оказва помощ да ползват модели за наваксване на това закъснение, акцентира зам.-министър Николова. Тя посочи, че с изключение на екологични изгоди и облаги от милиони евро, прогнозите сочат, че кръговата стопанска система ще отвори над 1 млн. нови работни места в Европейски Съюз. По време на форума президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. доктор Анна Недялкова заяви, че висшето учебно заведение започва наесен първата у нас магистърска стратегия „Кръгова икономика“.

Тя се осъществя с поддръжката на Министерство на околната среда и водите и Главна дирекция „Околна среда“ на Европейска комисия. В нея ще се образоват две групи по 30 души – във Варна и във филиала на ВСУ в Смолян.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР