646 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и лица за

...
646 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и лица за
Коментари Харесай

783 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция, са образувани през декември 2023 г.

646 досъдебни производства против проведени незаконни групи и лица за закононарушения, свързани с произвеждане, държане и разпространяване на наркотични субстанции, и 137 досъдебни производства за противозаконен трафик на хора и незаконна миграция са формирани в интервала 1-31 декември 2023 година Това демонстрира ежемесечният разбор за работата на Специализираното междуведомствено звено сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за подкрепяне на следствието на този жанр закононарушения.

Във връзка с закононарушенията, свързани с наркотични субстанции, в последния месец от 2023 година са извършени 564 профилирани полицейски интервенции , а за противопоставяне на противозаконната миграция – 437 . Задържани са 162 лица, нелегално пребиваващи жители на трети страни , като най-вече са на територията на Столична дирекция на вътрешните работи и на ОДМВР-Враца.

За закононарушения, свързани с наркотични субстанции – произвеждане, преправяне, придобиване, държане и разпространяване, са арестувани 787 , като са разкрити 12 лаборатории/площи за произвеждане и развъждане на опиати .

Сред присъщите случаи, които попадат в разбора на Специализираното междуведомствено звено, е извършена интервенция по линия на произвеждане и разпространяване на наркотични субстанции в региона на Сливен . Във вила край града в миг на произвеждане са хванати двама престъпно проявени локални поданици.

В едно от пространствата е открита построена лаборатория за произвеждане на синтетични наркотични субстанции, открити са и 5-литрови туби с течнос т, наличието на едната от които е реагирало на метамфетамин . Иззети са прекурсори, огромно количество блистери с таблетки, както и голям брой други субстанции и предмети за производството на синтетичния опиат. В дома на един от арестуваните са открити още близо 2 кг суха зелена листна маса , 11 пластмасови туби с разнообразни по тип течности и субстанции, към 250 г метамфетамин, както и голямо количество употребявани блистери, ампули и други субстанции, нужни за производството на синтетичен опиат.

Обобщените данни за интервала 1-31 декември 2023 година демонстрират, че има 319 влезнали в действие правосъдни акта за закононарушения, свързани с наркотични субстанции , и 161 правосъдни акта за закононарушения по член 279, 280 и 281 от Наказателен кодекс – нелегално превеждане през границата на обособени лица или групи от хора и незаконно подкрепяне на непознати жители да обитават или минават в/през страната.

Специализираното междуведомствено звено бе основано със взаимна заповед сред Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август 2023 година за подкрепяне следствието за съответните типове закононарушения. Една от главните му действия е мониторинг на формираните и водени досъдебни производства .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР