64 общини имат готовност да предоставят жилища за медицински специалисти,

...
64 общини имат готовност да предоставят жилища за медицински специалисти,
Коментари Харесай

Общините имат готовност да предоставят жилища на командировани медици

64 общини имат подготвеност да дават жилища за медицински експерти, които се отзоват на апела за поддръжка на своите сътрудници от страната. Програмата се създава от здравното министерство, взаимно с Националното съдружие на общините в Република България и е ориентирана към застраховане на медицински фрагменти там, където те липсват.
Общо 112 жилища от общинския фонд дават за медици общините. 40 от тях са декларирали и подготвеност да поемат режийните разноски за настанените експерти. В експресното допитване, извършено от НСОРБ още 19 общини заявяват, че могат да обезпечат настаняване в хотели или общежития.
Сред общините, които се включват в програмата са освен огромните регионални центрове като Бургас, Велико Търново, Русе, Ямбол, Видин, Пазарджик, Хасково, Смолян, Ловеч, Кърджали, Сливен и Добрич, само че и междинни и дребни общини като Николаево, Тетевен, Антон, Летница, Долна баня, Исперих, Брацигово, Кубрат, Никопол, Баните Кнежа, Долни чифлик, Мадан, Каварна, Червен бряг, Ситово, Дулово, Трявна, Костенец, Етрополе, Чирпан, Попово, Павликени, Девин, Раднево и доста други.
Преди дни бяха обезпечени един милион лв. за ремонт на някогашния училищен институт, който ще стане общежитие за медицински сестри в Пазарджик. Там ще има изнесено образование по специалността. Общините дават за настаняване и подобаващи жилища в общински почивни бази, туристически хижи, общежития, общински и частни хотели.
Готовност да подкрепят самодейността на Министерството на здравеопазването за подсилване потенциала на лечебните заведения в страната са декларирали освен общини, на чиято територия има държавни или общински лечебни заведения, само че и такива, които не разполагат с лечебни заведения. Техните поданици употребяват здравни услуги на територията на други общини и това е съществено съображение за демонстрация на взаимност в сегашната сложна обстановка.
Освен общински жилища за лекари и медицински експерти програмата ще обезпечи и в допълнение финансиране за заплати. Здравното министерство и НСОРБ следва да уточнят съответните параметри на механизма, който ще подсигурява опазването на здравето във всяка точка на страната в изискванията на пандемия.
През 2021 година бюджетът, с който здравното министерство ще подкрепи лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни региони ще бъде 45 млн. лева Средствата ще бъдат разпределени сред 75 лечебни заведения в страната.
Предстои смяна и в наредбата за специализациите, с която ще бъде дадена опция те да се организират и в общинските и някои от регионалните лечебни заведения.
Конкретната информация по общини с данни за ведомствени жилища, които могат да бъдат незабавно предоставени за командировани, според Кодекса на труда, лекари, медицински експерти и доброволци от страната, НСОРБ е изпратило на министъра на опазването на здравето.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР