638 лева да стане линията на бедност за страната за

...
638 лева да стане линията на бедност за страната за
Коментари Харесай

`Без единодушие между синдикатите и бизнеса за линията на бедност

638 лв. да стане линията на беднотия за страната за 2025 година, предлага служебното държавно управление. Проектът беше разискван на днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. Няма единогласие сред синдикатите и бизнеса за оферти от кабинета размер. Служебният обществен министър Ивайло Иванов изясни, че се предлага растеж с малко над 21 % или със 112 лв. по-висока линия на беднотия за следващата година спрямо досегашната:

„ Тя е и база за установяване размер на финансовата поддръжка за хората с увреждания и обществените помощи…Също по този начин е база за равнищата на финансовите помощи и средствата по Закона за протекция на детето и за установяване на достъпа до обществена пенсия…Затова нейният размер следва да е съответен и обновен годишно “.

Работодателските организации дадоха поддръжката си за оферти от кабинета размер. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев:

„ Това, което на нас ни липсва в информацията, е по какъв начин това нарастване с 21,3 % ще се отрази на бюджетните разноски в частичната предварителна оценка на въздействието…И, второ, дано да не бъркаме линията на беднотия с минималната пенсия “.

Според КНСБ методиката за установяване на линията на беднотия би трябвало да се промени и да се регистрира растежът на цените на годишна база в по този начин наречената дребна потребителска кошница. Експертните сметки на синдиката сочат, че по този метод за следващата година линията на беднотия би трябвало да е с 29 лв. по-висока от предлаганата от държавното управление или 667 лв.. Синдикатът упорства и за приемането на по този начин наречената заплата за прехрана в България.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР