630 лв. за мегаватчас трябва да платят небитовите потребители за

...
630 лв. за мегаватчас трябва да платят небитовите потребители за
Коментари Харесай

Васил Велев: 630 лв. за мегаватчас трябва да платят небитовите потребители за месец юли


630 лева за мегаватчас би трябвало да платят небитовите консуматори за месец юли, в случай че не бъдат признати ограничения с цел да могат да им се изплатят обезщетенията за ток от страната. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

" Това е най-високата цена до момента и слага промишлеността в спешна обстановка. За юли месец има закон, съгласно който небитовите консуматори би трябвало да бъдат обезщетени от цените на тока и има таван 250 лева Сега те ще би трябвало да платят с 382 лева повече, което общо за всички става 760 млн. - това е напълно съпоставима сума с един фонд за заплати ", изясни Велев.

По думите му предприятията ще би трябвало да изберат какво да платят - заплати ии електрическа енергия, с цел да не им бъде спрян тока. Велев акцентира, че няма взето от Министерски съвет решение за вноски във фонда за сигурност на енергийната система.

Служебното държавно управление ще би трябвало да обезврежда доста бомби и мини, а ние ще би трябвало да разкажем на нашите служащи за какво нямат заплати, сподели още Велев. В доста предприятия се стопират други заплащания, с цел да се съберат парите за заплати на служащите - чака се доста да изпаднат в ликвидна рецесия.

" Не е оправдана постъпката на " Булгаргаз " да приключи доставките по дълготрайния си контракт с " Газпром ", където цените са доста по-ниски. При равни други условия той е доста по-евтин, а в действителност купуваме отново от Русия газ, само че посредством медиатори, като в последна сметка България заплаща по-висока цена на " Газпром ", колкото в случай че изпълняваше контракта. "

Той съобщи, че служебното държавно управление би трябвало да седне на масата с договаряния с " Газпром ", тъй като България по този начин или другояче ще би трябвало да заплати за газа, който не получава.

В контракта има уговорка " вземи или заплати " В края на годината това, което не е взето по контракт, 80% от него се дължи като заплащане. А Европейски Съюз ще употребява съветски газ най-малко още пет години - такива са плановете на Европейската комисия.

Още от май месец няма никакви обезщетения за цената на газа за предприятията, а и не е ясно дали доставките ще са подсигурени за ноември и декември, сигнализира ръководителят на АИКБ.

Велев приветства краткотрайното връщане на за ръководител на КЕВР.

" е добър и честен човек и е самостоятелен, за разлика от доста други регулатори. Да, ние сме му желали оставката, организирали сме митинги, само че му отдаваме дължимото - той е добър експерт, честен човек и самостоятелен. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР