63% от територията на Европейския съюз е засегната от суша.

...
63% от територията на Европейския съюз е засегната от суша.
Коментари Харесай

Близо 2/3 от територията на ЕС е засегната от суша

63% от територията на Европейския съюз е наранена от суша. Най-пострадали са Франция, Испания и Италия. Все по-критично става ситуацията и в Унгария. Според статистиката в страната не е имало такава суша от 120 години.

Пресъхнали реки, мъртва риба, липса на превалявания, унищожена годишна продукция. Все повече места в Унгария са наранени от летния апокалипсис. За първи път от 1901 страната претърпява най-сухите 7 следващи месеца.

Така наподобява към този момент езерото Балатон. Във вторник междинното равнище на водата в него е било 78 сантиметра. Очаква се да продължи да спада - и при започване на септември приблизително равнище на водата е да е към 70 сантиметра.

Тревожно е ситуацията и в другите езера на Унгария. Властите подредиха край огромните водоизточници да бъдат сложени машини за циркулация на водата, с цел да бъдат обезпечени нужните равнища на О2 за рибите.

" Преди хранехме рибите по 3-6 пъти дневно, само че в този момент единствено един път. Ако ги храним повече, се усилва потребността от О2 и рибите умират, тъй като във водата няма задоволително О2. ", споделя притежател на плантация за пъстърва

Над 550 000 хектара от земята на Унгария е наранена от сушата.

" В този регион отглеждахме по 3 000 - 3500 кг царевица, само че в този момент в случай че има 1000 кг, ще бъдем доста щастливи. ", споделя локален фермер.

Заради ниския рандеман износът на зърнени култури от Унгария ще намалее от есента, предвиждат специалисти. По-малък ще бъде износът и от другите наранени от сушата страни, което ще докара до ново повишаване на цените на зърнените култури.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР