63 % от българите смятат, че образованието в училищата в

...
63 % от българите смятат, че образованието в училищата в
Коментари Харесай

63 % от българите смятат, че образованието у нас върви към по-лошо


63 % от българите считат, че образованието в учебните заведения в България в последните години върви към по-лошо. Резултатите са по-неблагоприятни спрямо аналогично проучване преди няколко години.

Това сочат данните по настоящи през септември въпроси от проучване, направено от "Галъп интернешънъл " в интервала 5 - 11 септември измежду 769 души. Това е ежемесечното, без значение във финансирането си, национално представително изследване, което повече от четвърт век изследва мненията всеки месец по метода "лице в лице ".

На въпрос: "Според Вас, като цяло, накъде върви образованието в учебните заведения в България в последните години, към по-добро или по-лошо? " 16% от интервюираните дават позитивен отговор. За сметка на това отрицателният дял отговори е 63%. 21% не могат да преценяват.

През 2012 година в подобен сондаж на "Галъп интернешънъл " 23% дадоха отговор положително на този въпрос, а 48% отрицателно. Останалите се колебаеха.

За 6 години процентът дали отговор "към по-лошо " е повишен с 15 пункта, а "към по-добро " е понижен със 7. Макар да е рано за систематизирания, съпоставката демонстрира задълбочаване на отрицателното отношение на българите към системата на образованието, разясняват от "Галъп интернешънъл ".

По-оптимистично настроени – и през 2012 година, и в този момент - са младите и хората с по-висок учебен статус, само че даже и там оптимизмът не доминира. Сред най-възрастните песимистичните оценки и упования са норма.

На въпрос: "Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше обучение, какво бихте предложили? ", през 2018 година 41% дават отговор: "Да следват в чужбина ".

38% дават отговор: "Да следват в България ". Данните наподобяват сходни и по-неблагоприятни за българското висше обучение по отношение на тези от 2012 година

По-младите и по-образовани изричат желания към образованието в чужбина, за разлика от по-възрастните, които считат, че България е мястото, където кандидат-студентите би трябвало да продължат висшето си обучение.

Дългогодишният проучвателен опит на "Галъп интернешънъл " по тематиката сочи, че отрицателното отношение се дължи не на работата на учители и преподаватели, колкото на цялостното чувство за несъответстваща работа на политиците.

Разбира се, намира се и песимизъм по инерция, само че във всеки случай данните съдържат задоволително тревожни заключения, допълват социолозите.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Това са част от данните по настоящи през септември въпроси - въз основата на постоянните проучвания Политически и стопански показател на "Галъп интернешънъл ". Това е ежемесечното, без значение във финансирането си, национално представително изследване, което повече от четвърт век изследва мненията всеки месец по метода "лице в лице ". Настоящето проучване е извършена сред 5 и 11 септември измежду 769 души. Абсолютното оптимално отклоняване е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 55 хиляди души./www.dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР