623 дела заведени срещу България за 2017 г.През 2018 г.

...
623 дела заведени срещу България за 2017 г.През 2018 г.
Коментари Харесай

19 милиона платени от джоба ни за дела в Страсбург

623 каузи заведени против България за 2017 година


През 2018 година постановените решения против България са 55, от които 27 са неоправдателни


Най-много компенсации платени през 2009 година – 3,5 млн. лева


Спорове в Народното събрание за отчета на Министерство на правораздаването


 0203_1_290907 19 милиона лв. са изплатените компенсации от страната по каузи, заведени от 2005 година до момента в Европейския съд по правата на индивида (ЕСЧП) в Страсбург. Паричните суми се изплащат на жалбоподателите от налозите на българите, само че нито стотинка от тях не е върната в хазната по Закона за държавния чиновник и по Закона за отговорността на страната и общините за вреди. По тези нормативни актове страната може да търси лична отговорност от отговорните за неоправдателните присъди. Това стана ясно в Народното събрание, където бе признат отчетът на Министерство на правораздаването за осъществяването на решенията на ЕСЧП против България през 2017 година Според доклада против страната са заведени 623 каузи и по този начин сме на 15-о място в Европейския съюз. Постановени са 65 правосъдни решения, от които по 31 каузи страната ни е била наказана. През 2018 година решенията против България са 55, от които 27 са неоправдателни.

В отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос от депутата Филип Попов от Българска социалистическа партия излиза наяве, че през 2018 година са изплатени 1,7 милиона лв.. През 2017 година сумата е била 1 421 511 лв.. През годините обратно най-вече компенсации по неоправдателни присъди има през 2009 година – 3 534 000 лв..

Докладът породи спор сред депутатите. “Държавата не съблюдава закона и не завежда регресни искове против длъжностните лица, поради които България е наказана ”, разгласи от парламентарната естрада ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя даде обещание, че когато пристигна на власт, ще прати на съд всички виновни лица и политици, поради които данъкоплатците са били принудени да вадят пари от джоба си.

“В закона написа, че този, който е предизвикал тази щета съзнателно посредством незаконосъобразни дейности или бездействия, би трябвало да носи отговорност, като заплати от джоба си ”, съобщи Нинова. И цитира закона, съгласно който отговорността на отговорния се реализира в цялостен размер.

Нинова попита по кое време министър председателят Бойко Борисов ще заведе дело против себе си по дело в Европейския съд по правата на индивида, поради което бяхме наказани да платим от бюджета 55 хиляди евро. Става въпрос за неоправдателно решение на Европейски съд по правата на човека от 2012 година за нарушение правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който през декември 2003 година умря, откакто бе обстрелван с ганатомети от спецполицаи, защото се бе барикадирал в дома си в Харманли. Акцията бе ръководена от тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов. “Или по кое време Борисов ще заведе дело против Цветанов – за 120 хиляди евро ”.

“Явно от през вчерашния ден сте в развой на мудна ескалация на разнородни тези. Не ми стана ясно кой закон – виждате в отчета каква е разнообразността на делата ”, сподели депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. И предложи на Нинова първо да се заеме със личните си каузи. “Когато осъдите себе си за “Техноимпекс ”, тогава питайте Борисов, по кое време ще съди себе си. Когато осъдите Овчаров за “Белене ”, тогава питайте Борисов за Цветанов ”, посъветва Кирилов.

Зам. правосъдният министър Николай Проданов похвали отчета и акцентира, че България е на 15-то място в Европейски Съюз по висящи тъжби. “Жалбите понижават ”, увери заместникът на Цецка Цачева.

С регресен иск


Властта може да си търси платеното

 Михаил Екимджиев Михаил Екимджиев
Министерският съвет (МС) има право на регресен (обратен иск) по отношение на длъжностно лице, чието деяние или безучастие е довело до неоправдателно решение на съда в Страсбург, припомниха адвокати. Всичко, което е платено от държавния бюджет поради персоналната отговорност на някой може да бъде търсено от него според Закона за отговорността на страната и Закона за държавния чиновник. По отношение на магистратите е неразрешено да се реализира така наречен регресна отговорност, с цел да могат те да правораздават без боязън от последици, само че не е по този начин във връзка с изпълнителната власт. „ Защо финансовият министър Горанов не предяви регресен иск за вредите, нанесени от Цветанов? По всички каузи, по които България е наказана за нарушение презумпцията за невиновност, евросъдът персонално е показал дейности на тогавашния вътрешен министър Цветанов. Само за 2-3 година с помощта на желанието му за зрелищен пиар, ние данъкоплатците сме ощетени с 200 000 лева ”, разяснява адв. Михаил Екимджиев.

Емилия Масларова: Никой не може да ми върне здравето и загубата на близки


 02-5 Не съм желала да осъждам страната. За мен беше значимо да получа морално задоволство, само че за жалост и това не се случи.

Няма кой да ми върне нито здравето, нито двама от най-близките ми хора, които изгубих. Парите, които ми присъди Европейският съд за правата на индивида нямат никакво значение. Живот и здраве не се купуват.

Сега ми звучат доста необичайно воплите на министър Банов по какъв начин щяло детето му да върви на учебно заведение. Някой намерения ли за нашите близки?

Борислав Гуцанов: Спечелих дело и в България


Върховен касационен съд ми присъди 60 000 лева

 02-4 Спечелих дело в Страсбург през 2013 година и ми бяха присъдени 40 000 евро за породени неимуществени вреди на фамилията ми, както и за показното оскърбление при задържането ми. Европейският съд по правата на индивида реши, че е нарушена презумпцията за невиновност от страна на министъра на вътрешните работи и на съда. Присъдиха ми и 4000 евро за разноски и разходи по делото. Решението на съда е 80 страници. В него е записано, че има и неоправдана дълготрайност на задържането ми, че е нарушено правото ми да бъда изправен навреме пред арбитър.

За страдание, в България едни хора си употребяват служебното състояние за политически цели, за заплашване, или за персонален пиар. Направеното против мен беше чисто политическо деяние.

През декември предходната година завоювах дело и в България. Върховен касационен съд ми присъди 60 000 лв..

Последната присъда


5000 евро за някогашен обществен министър


Стотици хиляди платени след шумни арести

 Момент от ареста на някогашния боен министър Николай Цонев Момент от ареста на някогашния боен министър Николай Цонев
Бившият народен представител от Българска социалистическа партия и някогашен обществен министър в кабинета “Станишев ” (2005-2009 г.) Емилия Масларова осъди България в Страсбург, тъй като представители на държавните управляващи са погазили презумпцията за невиновност по отношение на нея. Миналата седмица Европейският съд за правата на индивида реши, че страната би трябвало да й заплати 5000 евро и още 3000 евро за разходи по делото.

Решението по делото “Масларова ” е следващото, по което България е наказана за нарушение на презумпцията за невиновност с обществени изказвания на хора от власта. Бившият обществен министър бе пратена на съд през 2010 година за закононарушения по работа и длъжностно заграбване на 11 млн. лева от ремонт на Център за сложно обществено обслужване в Стара Загора. През декември 2015 година Софийския градски съд я оправда, а две години по-късно апелативният съд върна делото на прокуратурата. Оттогава процесът е провесен.

Заради идентични нарушавания страната беше наказана по каузи, заведени от задържани при акции с шумни имена, когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов. Операциите тогава бяха снимани от екипи на Министерство на вътрешните работи и предоставени на медиите. Компенсация от над 109 000 евро получиха арестуваните при интервенция “Октопод ” през 2010 година Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовиците. Преди тях дело в Страсбург завоюва някогашният началник на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, задържан при интервенция “Медузите ” през 2010 година Гуцанов получи 44 000 евро. Дело в Страсбург спецчели и шефът на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов и му бяха присъдени 5100 евро. В края на предходната година някогашният боен министър Николай Цонев осъди дефинитивно страната за 100 000 лв. за бруталния арест през 2010 година, при който той бе наименуван “абсолютен нарушител ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР