6191 оръжия и боеприпаси без разрешения отнела прокуратурата. Това е

...
6191 оръжия и боеприпаси без разрешения отнела прокуратурата. Това е
Коментари Харесай

6191 оръжия и боеприпаси без разрешения отнела прокуратурата

6191 оръжия и муниции без позволения лишила прокуратурата. Това е станало в интервала март - септември тази година във връзка " зародили произшествия и осъществени престъпления с потребление на оръжия " и подхванатите вследствие на това инспекции на валидността на разрешителните за владеене на оръжия, оповестиха от прокуратурата.

Проверката е осъществена от Главна дирекция „ Национална полиция “ и е имала за предмет придобиване, предпазване и/или носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции от физически и юридически лица. Предприети са ограничения за прецизно съблюдаване на законовите условия при дейности с огнестрелни оръжия и муниции, поради нарасналата заплаха за живота и здравето на жителите при нерегламентираната им приложимост, прецизират от държавното обвиняване.

За посочения интервал след намесата на Върховната административна прокуратура (ВАП) постановените отводи за издаване на позволения за придобиване на огнестрелно оръжие и муниции са 144 бр.

Издадените отводи за възобновяване на разрешенията за действия с огнестрелно оръжие и муниции са 176 бр. Решенията за лишаване на издадени позволения за действия с огнестрелни оръжия и муниции са 87 бр.

Иззетите огнестрелни оръжия и муниции с отнети позволения за предпазване, носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции са 6191 бр.

По мотив на инспекцията, разпоредена от ВАП министърът на вътрешните работи е упълномощил на Дирекция „ Инспекторат “ осъществяването на инспекция в Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР в страната по осъществяване на законовите регламенти за издаване, позволения и реализиране на надзор по придобиване, предпазване, носене и приложимост на огнестрелно оръжие и муниции.

Това е следващата сходна инспекция на прокуратурата. През 2016 година беше открито, че контролът над оръжията и боеприпасите е неефикасен. Проверката на прокуратурата тогава установи, че няма обединен указател по закона за боеприпасите, който би трябвало да съществува и да се поддържа от Министерство на вътрешните работи. В него би трябвало да се съхранява цялата информация за всички оръжия, за разрешителните и за отводите. До момента обаче от вътрешното министерство не вършат сходен указател. 

Пред Нова тв зам. основният прокурор Ася Петрова сподели, че общият брой на оръжията в страната, които се държат с съответно позволение, е над 340 000. От тях над 124 000 са оръжията, които се държат от физически лица за самозащита.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР