6135 евро помощ за покупка на електромобил ще се дава

...
6135 евро помощ за покупка на електромобил ще се дава
Коментари Харесай

Искате кола, готово! Държавата дава по 6135 евро за нова

6135 евро помощ за покупка на електрически автомобил ще се дава и в България. Предвидена е в новата стратегия “Околна среда”, пусната за публично разискване, преди да бъде изпратена до Европейската комисия, написа.

По-конкретно тласъкът ще бъде в размер от 30% от цената на електрическия автомобил, само че не повече от 6135 евро. Общата помощ е в размер на 60 млн. евро, като средствата ще се набират посредством финансови принадлежности.

Тя обаче е единствено за жители, живеещи в общини с замърсен въздух, които ще би трябвало да предадат за преработване високоемисионните си дизелови коли с категория пре-евро или евро 1.

Идеята е да се усъвършенства качеството на атмосферния въздух. Със същата цел ще се поддържа и въвеждането на зони с ниски излъчвания в градове с неприятно качество на въздуха и проблеми с трафика.

Освен това до 2029 година би трябвало да са сменени отоплителните уреди на твърдо гориво в 100 хиляди жилища. Те ще бъдат определени съгласно размера на приходите, помощи за отопление и успеваемост на вложенията. Малка пилотна процедура ще насърчи потреблението на възобновима сила, водород и други новаторски други възможности, където е използвано.

Като цяло спестените излъчвания на фини прахови частици би трябвало да доближат до 1650 тона на година. За това ще способства и в допълнение озеленяване, както и рационализация на станциите за мониторинг.

Общо 1,835 милиарда евро желае България по новата стратегия “Околна среда” (ПОС), която е със период на деяние до 2027 година. Подмяна и реорганизация на съществуващата ВиК мрежа е друга от главните цели на програмата и е единствената задача, заложена в приоритет “Води”. Необходимите вложения за бранша са към 2,88 милиарда евро, което надвишава доста финансирането посредством европейските фондове, се показва в документа.

Още детайлности четете
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР