61% от пълнолетните българи одобряват факта на сформиране на редовно

...
61% от пълнолетните българи одобряват факта на сформиране на редовно
Коментари Харесай

Екзакта: Българите одобряват сформирането на правителство, но не и ротационния принцип

61% от пълнолетните българи утвърждават обстоятелството на съставяне на постоянно държавно управление у нас. Този % дава визия за степента на публичните упования към работата на един постоянен кабинет. Това излиза наяве от проучване на Екзакта Рисърч Груп.

По-често утвърждават сформирането на постоянен кабинет дами, хора на възраст под 60 години и поданици на обитаемоте места отвън столицата. 87% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС и 94% от тези на ПП-ДБ имат позитивно отношение към сформирането на постоянен кабинет. На другия полюс - мощно скептични са симпатизантите на Българска социалистическа партия и на Възраждане.

Съвсем разнообразни са публичните преценки за правилото, към който се образува актуалното постоянно държавно управление. 35% от българите утвърждават ротационния принцип на ръководство, само че по-голямата част - 65% не го утвърждават.

59% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС и 69% от тези на ПП-ДБ поддържат ротационния принцип.

Единствено измежду гласоподавателите на обединенията, участващи в ръководството, позитивните оценки за ротационния принцип са повече от негативните.

Все още скептиците към партнирането сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са повече от очакващите положително сработване сред двете обединения. За тези публични настройки способстват и политиците от двете обединения, които създават перманентни напрежения и ги преекспонират по всевъзможни способи.

На основата на горните данни може да се заключи, че българите изрично приветстват сформирането на постоянен кабинет, само че имат съществени запаси както към ротационния принцип на ръководство на страната, по този начин и към партньорството сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Политиците по-скоро работят за усилване на публичните подозрения и подценяват опцията да извлекат изгоди от кардиналната и висока социална поддръжка за съществуването на постоянен кабинет.

Рано е да се дават каквито и да е оценки за работата на новосформирания постоянен кабинет и на неговите министри. Подобни данни към днешна дата биха били неточни и с нюанси на внушения.

Разбира се, значимо е да се оценят стартовите настройки към двете водещи лица на ръководството – Николай Денков и Мария Габриел.

Най-общите първи усещания на хората демонстрират, че министър председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел започват екипната си работа със съизмерими дялове обществено утвърждение – от порядъка на по 27%.

Мария Габриел е одобрявана от 76% от гласоподавателите на ГЕРБ и от близо 40% от гласоподавателите на ПП-ДБ.

Премиерът Н. Денков е одобряван от 85% от гласоподавателите на ПП-ДБ и от близо 30% от тези на ГЕРБ-СДС. Над междинното утвърждение към Министър-председателя записваме измежду висшисти, измежду столичани и измежду хора на възраст сред 40 и 60 години.

Два месеца след парламентарните избори записваме известно стесняване на електората на ГЕРБ-СДС и малко по-голямо на този на ПП-ДБ. Освен на оттегляне на гласоподаватели, това се дължи и на събитието, че не се намираме в предизборна обстановка. Електоралните трендове отсега нататък ще зависят от приноса на двете обединения към ръководството на страната. Засега ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не прибавят електорални бонуси от формулата на ръководство, която възприеха.

Мобилизирани остават електоратите на Движение за права и свободи, на Българска социалистическа партия и на Възраждане.

Не записваме предпочитание за по-масово присъединяване в идващ избор. Надежда за по-висока електорална интензивност дават идните през есента локални избори. Резултатите от тях непроменяемо ще повлияят и на бъдещата електорална тежест на партиите.

Изследването на Екзакта Рисърч Груп е национално представително и е извършено в интервала от 12 до 20 юни. По домовете им са интервюирани 1040 пълнолетни българи в 71 обитаеми места на страната. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано “face to face " изявление. Максималната неточност при 50%-вите дялове е +/- 3%. Изследването е обезпечено със лични средства като част от изследователската стратегия на Екзакта Рисърч Груп.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР