61 милиона лева е общият бюджет за общините в БългарияКметът

...
61 милиона лева е общият бюджет за общините в БългарияКметът
Коментари Харесай

Даниел Панов и министър Лечева обсъдиха новата програма за енергийна ефективност на спортни обекти

61 милиона лв. е общият бюджет за общините в България

Кметът на Велико Търново и ръководител на Сдружението на общините Даниел Панов и министърът на младежта и спорта Весела Лечева разговаряха за новата стратегия за енергийна успеваемост на спортни обекти. Механизмът е по процедурата „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на обществен сграден фонд за административно обслужване, просвета и спорт “, която е част от Плана за възобновяване и резистентност.

Инвестициите в инфраструктурата за професионален и всеобщ спорт са от основно значение за сполучливите политики в поддръжка на децата и младежите както на национално, по този начин и на локално равнище. Загубена бе близо година – както поради забавянето на Плана за възобновяване и резистентност, по този начин и поради нежеланието на последното постоянно държавно управление да комуникира с общините. Местната власт и служебният кабинет възвърнаха естествения разговор и работна връзка между тях, разясниха Даниел Панов и Весела Лечева.

По новата стратегия общините могат да аплайват с планове за спортни и подготвителни зали, комплекси, бази, многофункционални спортни обекти и различен сграден фонд, употребен за осъществяване на спортни мероприятия. Срокът за подаване на документи е до 27 април в това число.

Малко над 61 милиона лв. е общият бюджет на програмата за спортните обекти. Общините са разграничени в три групи, като Велико Търново е в първата – на десетте огромни градски общини (заедно с Видин, Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград) с общ бюджет за вложения в здания за спорт – 19,2 млн. лв.. Инвестиционните планове на една община следва да са с минимална стойност 50 хиляди лв. и оптималната – 2,5 млн. лв..

Във втората група са 40 градски общини (Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, град Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков, Сандански) с общ бюджет за вложения в здания за спорт – 14,3 млн. лв.. Инвестиционните планове на една община следва да са с минимална стойност 50 хиляди лв. и оптималната – 2,5 млн. лв..

В третата група са 215 общини, попадащи в дефиницията за селски регион, с общ бюджет за вложения в здания за спорт- 17,4 млн. лв.. Инвестиционните планове на една община следва да са с минимална стойност 50 хиляди лв. и оптималната – 1 млн. лв..

Безвъзмездната финансова поддръжка е съгласно метода на прилагане на обекта:

– в случай че е единствено за обществени цели – 100% грант от цената на проекта;

– в случай че е за търговски цели, в това число и посредством отдаване чартърен на спортни клубове – грантът е 45% от цената на плана /за общини в Югозападен регион за обмисляне – 35%/ съгласно условието на европейския правилник ОРГО.

– в случай че е със смесено предопределение – и за обществени, и за търговски цели, ползва се режим „ деминимис “ – до 200 хиляди лв. на година /за последните три финансови години/.

Всяка община поема със лични средства разноските за неотложни строителни действия и построяването на налична среда. За кандидатстване за спортни обекти общинска благосъстоятелност е належащо и решение на съответния общински съвет.

Министерството на младежта и спорта е почнало правенето и на цялостна карта на спортната инфраструктура в България, стана ясно още по време на срещата на Даниел Панов с Весела Лечева. В нея ще бъдат маркирани всички обекти и тяхното положение, потенциал, режим на прилагане, нужда от модернизиране и възстановяване. По този метод по-лесно и систематизирано ще се дефинират финансовите механизми за вложения в тези обекти. За съществени поправки на съществуващи многофункционални спортни зали и плувни басейни, както и за построяването на нови ще може да се сътвори стратегия с национално финансиране, а за по-малките обекти средства ще се търсят по европейските стратегии и от личните бюджети на общините.

За правенето на картата и определянето на предпочитаните за всяка община спортни обекти поддръжка ще окаже и Националното съдружие на общините, добави Даниел Панов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР