61-годишният Михайло Матюшенко от Буча е загинал през юни над

...
61-годишният Михайло Матюшенко от Буча е загинал през юни над
Коментари Харесай

Тялото на украински военен пилот е изплувало в морето край Царево

61-годишният Михайло Матюшенко от Буча е умрял през юни над Черно море, българската полиция е открила самоличността му след ДНК-експертиза

Тялото на украински боен водач е изплувало в морето край Царево през септември, оповестиха през днешния ден от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи Бургас, предава Dir.bg.

Оказало се, че останките са на 61-годишния " Дядо " - по този начин наричали Михаил Матюшенко, който обучавал 40-бригада от украинската авиация, наричана " Киевският фантом ", тъй като няма загуби в небето.

Матюшенко е родом от Буча. Летецът е умрял на 26 юни във въздушен пердах, а откакто тялото престоява най-малко два месеца във водата, при започване на септември изплува край нашия бряг, до Царево. Петцифрен код и ДНК-експертиза открили самоличността на починалия, за който нищо не се е знаело в началото. Солената вода е свършила своето, даже характерният код е бил мъчно разгадан.

За всичко това се разбра едвам през днешния ден, по време на гала в Бургас за празника на полицията. Сред наградените беше основен контрольор Христо Ичев, шеф бранш " Издирване " в ОД МВР-Бургас. Именно Ичев споделя за това по какъв начин е открито, че човешките остатъци от морето без крайници са на украинския военен водач.

" Трупът беше с парашут. Крайниците му бяха отрязани, евентуално при катапулта. Започнахме да работим по горещи следи. По данни на правосъдния доктор към 2 или 3 месеца беше прокиснал във водата ", описа Ичев пред медиите.

Полицаите реализират контакт с клубове по парашутизъм и военни водачи и схващат по оборудването, че става въпрос точно за боен водач.

Така излиза наяве, че това е единият от двамата украински водачи на СУ 124 с двама водачи, свален в региона на Змийския остров в Черно море, покрай Одеса. Предполага се, че при катапулта краката на единия водач са се заклещили и са били отрязани при самото катапултиране. Военният най-вероятно е умрял от кръвозагуба, защото други следи от пострадване по тялото не са открити.

" Влязохме по отношение на командващия на въздушните сили на Украйна, оттова ни обясниха, че има присъщи числа, които дават отговор за вида аероплан, оборудването и за водача. Намерихме 5-цифрения код, беше съвсем премахнат от водата. Установи се този номер, който подадохме към Украйна и в границите на два-три дни установихме кой е водача ", описа Христо Ичев.

Бургаските проверяващи се срещат с представители на Украинското посолство, които спомагат за осъществяване на ДНК разбор от дъщерята на умрелия. Така се удостоверява самоличността на починалия - това е 61-годишният Михайло Матюшенко - боен водач и инструктор.

Останките на Матюшенко са пристигнали в родния му Буча на 2 октомври, а на 3 октомври е бил заровен в Алеята на героите с тържествена гала, излиза наяве от известието на кмета на Буча Анатолий Федорук във Facebook, представен от РБК-Украйна.

" Вечна му памет на Героя! По време на осъществяване на бойна задача, във въздушен пердах героичен почина, защитавайки небето на страната, полковникът от Въоръжените сили на Украйна Матюшенко Михаил Юриевич (08.01.1961-26.06.2022). Той беше от Буча и почина в небето над Черно море. Вечен полет на Вас, полковник Матюченко! ", пише кметът в профила си в обществената мрежа.

Украинските медии оповестяват още тогава, че в небето над Черно море е умрял полковник Матюшенко. Той е пилотирал разнообразни видове самолети, и от бойната, и от гражданската авиация. Ръководил е и една от украинските самолетни компании.

" Своя скъп опит Михаил Матюшенко с позивна " Дядо " предаваше на младото потомство. И в този момент имаме право да разкажем истината: " Призракът на Киев " беше ръководен от авиатор от Буча ", описват от локалното кметство.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР