61-годишният Живко Добрев Иванов е обвинен за смъртта на своя

...
61-годишният Живко Добрев Иванов е обвинен за смъртта на своя
Коментари Харесай

Дядото на 9-годишния Стефчо, който почина от миша отрова, е обвинен за смъртта му

61-годишният Живко Добрев Иванов е упрекнат за гибелта на своя внук Стефан в Кардам. Трагедията се разигра на 27 октомври 2019 година в многодетно семейство. 9-годишния Стефан умря, токсичен от химически препарат против гризачи, подложен в стената на стаята, а две от сестрите му се лекуваха в болница.
Още по тематиката
Обвинителният акт е направен и импортиран в съда , заяви за Про Нюз Добрич прокурор Пламен Николов. Дядото е обвинен за две закононарушения. Първото е по член 123, ал.2 от Наказателен кодекс за причиняване по несъобразителност на гибелта на Стефан Росицев Живков посредством дейности, които спадат към правно регламентирана активност, която той няма право да упражнява. Става въпрос за характерни условия при осъществяване на фумигация и обеззаразяване на площи, пространства и други против вредители, което съставлява източник на нараснала заплаха. Изискванията са разпоредени с разпоредба през 2006 година. Дядото обаче е употребявал този метод за битка против вредители с две таблетки от по три грама от биоцида " Делициа ".

Второто обвиняване е по член 134, алинея 1, т. 2 от Наказателен кодекс за нанасяне на междинна телесна щета на внучката му Ивелина Мирославова Маринова, довела до разстройство на здравето, краткотрайно рисково за живота й.

По първото обвиняване Живко Иванов може да получи наказване от 2 до 8 години затвор , а по второто - до 2 години или пробация. В момента мъжът е с ограничаваща мярка " подписка ".

" Още първоначално дядото е схванал, че случилото се е поради тези таблетки, само че не е споделил на никого, не е извел децата на открито. В един от протоколите той споделя: " Отидох до магазина да купя айран, но и на мене ми стана неприятно. " Той е разбирал пределно ясно, че е отговорен за случилото се, тъй като изчаква полицията да направи още един оглед през нощта, като си отпътуват взема бутилката от складчето, където я е оставил и я хвърля в тоалетната. Опитал се е да заличи следите от дейностите си. Не е споделил за таблетките в стената, мълчал е. Намират бутилката, само че той не си признава, че е знаел какво съдържа и че е отрова. Той е имал държанието на човек, който е направил закононарушение. Затова го предавам на съд ", разяснява за Про Нюз Добрич Пламен Николов.

 Снимка:bTV

Трагедията в фамилията с шест деца - три момчета и три девойки, шокира доста хора. Отначало се смяташе, че децата са натровени с храна. След това главната версия в следствието бе отравяне със мощни химически препарати против гризачи, сложени в стената на помещението, където издъхна Стефчо. Две от сестрите бяха признати за лекуване в УМБАЛ " Света Марина " във Варна, като Ивелина бе с увреждане на сърцето. Според експертизата, направена във ВМА-София, всички са вдишали отровния газ фосфин, съдържащ се в таблетките от препарата. Според научните данни, задоволително е излагане от порядъка на единствено 30 до 60 минути, с цел да настъпи гибел.

По думите вапрокурора бащата на децата също е лъгал. Казал е, че отровата му е дадена от арендатор, което се оказало погрешно. Всъщност той я е откраднал, само че не споделил от кое място и по кое време. Той е за 4 години е в пандиза за ликвидиране по несъобразителност.

Майката на децата Росица редовно не поставя грижи за тях и ги е оставила на дядото и бабата. Периодично се показваха информации, че Росица се подвизава на разнообразни места в страната, а бабата стана аставник на петте деца. Съседка пък даде нов дом на фамилията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР